"Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu" gostovanje izložbe u Arheološkom muzeju Istre -Galerija C8

Anamneza Plakat Pula

Izložbeni  projekt „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ koji je bio realiziran u Arheološkom muzeju u Zagrebu od ožujka do lipnja 2017. godine, polučio je veliko zanimanje posjetitelja.

Uspjeh izložbe vidljiv je u realiziranim gostovanjima tijekom 2018. godine kao i u planiranim gostovanjima u 2019. godini. Sretni smo što je izložbeni projekt nastavio svoj životni vijek te bio predstavljen publici u Dubrovniku ( Dubrovački muzeji, ožujak - travanj), Malom Lošinju ( Lošinjski muzej, listopad- rujan) i Požegi (Gradski muzej Požega, rujan – studeni) gdje je odlično prihvaćen. Gostovanja se nastavljaju u 2019. godini u Puli (Arheološki muzej Istre, prosinac 2018. – veljača 2019.) te Vukovaru (Gradski muzej Vukovar, ožujak).

Kvaliteta izložbenog projekta potvrđena je i od muzejske zajednice, Hrvatsko muzejsko društvo je naš projekt proglasio najboljim u dvije kategorije za 2017. godinu.

Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu proglašena je Izložbom godine 2017.

Muzejska ordinacija zabave kao popratni program uz izložbu proglašena je najboljim u kategoriji Edukativno-pedagoški projekt u 2017. godini.

Izložba „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.  Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata. Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Arheološkom muzeju Istre razumljivo je s obzirom na antičku tradiciju Pule u kojoj su vidljivi različiti aspekti brige o javnom zdravlju u što prvenstveno ubrajamo vodovod, kanalizaciju i terme. Na razvijenu medicinu u Puli upućuju i nalazi povezani s kultovima vezanim uz zdravlje i liječenje, odnosno s kultovima Herkula, Eskulapa i Salus. U sjeveroistočnom dijelu antičke Pule, na mjestu izvora pitke vode, podignut je kompleks s objektima javnog i privatnog karaktera: Herkulovo svetište, javno kupalište i reprezentativna privatna kuća u kojoj je pronađen crno-bijeli podni mozaik s natpisom Salus. Izdvajamo i zavjetni natpis kojeg je orijentalac Iuventius Eutyches posvetio Asklepiju te nadgrobni spomenik koji je još za života Aulus Atius Caius, javni liječnik podigao sebi i ženi,  a koji naznačuje  kako je medicinska služba u rimskoj Puli bila na zavidnoj razini.  Srednjovjekovnih redovničkih hospitala u Istri je evidentirano preko dvadeset, a  osnivaju se od 6. do 18. st. nakon čega slijedi izgradnja vojnih i civilnih bolnica.

Sa zadovoljstvom predstavljamo antičku medicinu u Arheološkom muzeju Istre. Dođite i provjerite kako su Rimljani liječili glavobolju, jesu li koristili anesteziju te čime su dezinficirali rane!

Posjetite nas u muzejskoj ordinaciji Galerije C8  do 24. veljače 2019. godine.

Muzejska ordinacija otvorena je od 9 do 21 sati. Dodatno i dopunsko osiguranje nije vam potrebno, mi osiguravamo dobru zabavu i nemamo listu čekanja…

Impresum izložbe:

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu
Anamneza - povijest bolesti u antičkom svijetu

21.12. 2018. - 24.02. 2019.
Arheološki muzej Istre  - Galerija C8

Autori izložbe: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar
Savjetnik: dr. sc. Zoran Gregl, Arheološki muzej u Zagrebu
Likovni postav: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus
Koordinatorica izložbe za Pulu: Monika Petrović
Grafičko oblikovanje: Roberta Bratović, Maja Kolar - Oaza
Crteži: Miljenka Galić
Ilustracije: Miljenko Gregl
Fotografije: Igor Krajcar, Zottmann GmbH
3D Rekonstrukcije: Studio Kušan
Restauracija: Marina Gregl – keramika, Slađana Latinović - metal
Prijevod: Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar
Lektura: dr. sc. Ozana Ramljak – hrvatski, Nataša Đurđević – engleski
Posudba farmaceutskog materijala: Gradska ljekarna Zagreb - Zagrebački holding
Posudba medicinskih modela: Zavod za anatomiju “Drago Perović”- Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Izrada edukativnih modela organa: Jasmina Kosanović
Posudba paravana: Muzej grada Zagreba
Suradnici: Medicinski fakultet,  Gradske ljekarne Zagreb, Zagrebački holding, Marija, Suban, Sito-mas