"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe u Dublinu, Irska

 Laval Nugent

 

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum), Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” (“Laval Nugent - Warrior and Art Collector”).

Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. - 1862.) centralna je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove. 

Izložba “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” autorice Sunčice Nagradić Habus postavljena je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine povodom Lavalovog 240. rođendana u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Cilj izložbe bio je hrvatskoj javnosti predstaviti iznimno zanimljiv životni put grofa Nugenta te njegovu kompleksu i teško shvatljivu ličnost. Laval Nugent zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo. Nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2019. godine te nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Impresum izložbe:

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

22. siječnja 2019. - 22. veljače 2019.

EPIC The Irish Emigration Museum, Dublin

Organiziraju: EPIC The Irish Emigration Museum, Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvo Irske u Republici HrvatskoJ

Autorica izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ), Nathan Mannion (EPIC)

Koordinacija: Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC), Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH u Irskoj), Embassy of the Republic of Croatia in Ireland

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ). Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka, Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ,    Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić, Igor Žic (PPMHP)

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.