Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar

Plakat Covjek I More AMZ Web

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani.

Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ prikazuje ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike, a koji se nisu značajno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). Izložba donosi informacije o mitologiji i raznim prikazima božanstava, te također o proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanih uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je bila u funkciji u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 7. veljače s početkom u 12 sati.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016., a zagrebačka će je publika moći razgledati do 5. ožujka 2019. godine. Izložba je do sada gostovala u Ninu, Dubrovniku i Puli.

Izložbu prati deplijan i bogato ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Impresum izložbe:

Autorica izložbe i postava: Dušanka Romanović (AM Zadar)

Stručni suradnici

Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Dušanka Romanović (AM Zadar), Ivan Čondić (AM Zadar)

Konzervatorsko-restauratorski radovi: Josipa Lovrić (AM Zadar)

Izrada replika ribarskog alata: Predrag Kurtin, Dušanka Romanović (AM Zadar)

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a

Marketing & PR: Davorka Maračić (AMZ), Marina Brkić (AM Zadar)