"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe na Sveučilištu u Maynoothu, Irska

 Laval Nugent

 

Nakon vrlo uspješnog gostovanja u EPIC Muzeju irske emigracije u Dublinu početkom godine izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu “Laval Nugent - Warrior and Art Collector” od 13. svibnja seli na Sveučilište u Maynoothu.

Prvi put postavljena u Galeriji AMZ-a u jesen 2017. godine, na 240-tu obljetnicu grofovog rođenja, izložba autorice Sunčice Nagradić Habus predstavlja publici ovu pomalo zaboravljenu povijesnu ličnost koja je imala neupitan utjecaj na razvoj hrvatske kulture u 19. stoljeću. Grof Laval Nugent (1777 - 1862) bio je zagovaratelj hrvatskog razvoja, ali ujedno i rođeni Irac, član irskog plemstva, ali i pristaša Ilirskog pokreta. Također je bio jedan od najuspješnijih časnika Austrijske vojske svoga vremena odigravši ključnu ulogu u sukobima s Napoleonom i u spašavanju Habsburške monarhije tijekom revolucije 1848. i 1849. godine.

Svoju briljantnu vojnu i političku karijeru nadopunio je neobičnim interesom za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i Hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj. Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Sveučilište u Maynoothu dio je Nacionalnog Sveučilišta Irske te je ujedno i najmlađe irsko sveučilište osnovano 1997. godine. S preko 13 000 studenata predstavlja najmanje, ali ujedno i najbrže rastuće sveučilište u Irskoj.

Uz gostovanje izložbe, na Sveučilištu u Maynoothu bit će održano i predavanje o Lavalu Nugentu i njegovoj ostavštini pod nazivom “Laval Nugent and the First Public Museum in Croatia”. Predavanje će biti održano u sklopu 17. godišnje konferencije o povijesnim kućama koju organizira Sveučilište (The 17th Annual Historic Houses Conference, Maynooth University, 13. - 15. svibanj 2019.).

Izložba ostaje otvorena u Sveučilišnoj knjižnici Maynooth do 30. svibnja 2019. godine.

Impresum izložbe:

„LAVAL NUGENT – WARRIOR AND ART COLLECTOR“

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

13.05.2019. - 30.05.2019.

Mjesto održavanja: Nacionalno sveučilšte u Maynoothu, Irska

Organiziraju: Nacionalno sveučilšte u Maynoothu, Irska, Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj

Autorica i postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Koordinacija: prof. Terence Dooley (Sveučilište u Maynoothu), Elaine Bean (Sveučilište u Maynoothu) i Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH u Irskoj)

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ), Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka i Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ, Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić i Igor Žic (PPMHP)                                  

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalno sveučilište u Maynoothu, Irska