KUNA – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske

 AMZ 25Gkn Plakat B1

Ove godine obilježava se dvadeset peta godišnjica uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske. Obljetnica je to od najvećeg značaja, jer je nacionalna valuta jedno od glavnih obilježja državnog suvereniteta. Također, predviđena skora zamjena kune eurom dodaje još jednu vrijednost i aktualnost ovom izložbenom projektu.

Povodom obljetnice Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom postavlja izložbu "KUNA – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske". Izložba predstavlja sve varijante službenog i prigodnog optjecajnog kovanog i papirnog novca Republike Hrvatske izdanog tijekom 25 godina njegove upotrebe. Posebna pozornost posvećena je natječajima za redovni optjecajni papirni i kovani novac održanima tijekom 1992. i 1993. godine. Tako se prikazuju sadreni modeli kovanica, autora Kuzme Kovačića, pobjednika natječaja za kovani novac. Istovremeno, prikazani su i prijedlozi i razne varijante grafičkih rješenja Miroslava Šuteja, pobjednika natječaja za papirni novac. Naposljetku, kroz predmete i filmske materijale prikazan je proizvodni proces izrade kovanica i novčanica, zajedno s modelima, alatima, tiskarskim arcima i slično.

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatska narodna banka zajednički izdaju prigodnu publikaciju koja problematizira natječaje za redovni optjecajni papirni i kovani novac te proces uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske .

Istovremeno, Hrvatska narodna banka i Hrvatski novčarski zavod izdaju i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna kojom se obilježava ova bitna godišnjica.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 31. svibnja do 30. lipnja 2019. godine

Impresum izložbe:

Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska narodna banka
Autor izložbe: Tomislav Bilić
Oblikovanje i grafička priprema izložbe: Ana Mrazek, atelier ANII
Fotografije: Božidar Bengez
Prijevod: Prevoditeljski centar d.o.o
Lektura: Sanda Uzun-Ikić
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić
Postav izložbe: Ivan Troha, Robert Vazdar