Gostovanje izložbe Recikliraj ideje iz prošlosti u Trogiru

PLAKAT RECIKLIRAJ TROGIR Online

Izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti organizira se u suradnji Instituta za arheologiju, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbom se nastoji prikazati na koji način su naši preci reciklirali materijale, ponovno upotrebljavali predmete te na koji je način taj koncept ugrađen u kulture iz prošlosti. S obzirom na to da je recikliranje iznimno složen, ali i univerzalan fenomen, bilo da se promatra u sadašnjosti ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Iz bogate arheološke kulturne baštine odabrani su predmeti napravljeni od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) i postavljeni su u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.

Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, izložbom se autori osvrću i na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima, no ne zanemaruje i brojne primjere simboličke prenamijene odnosno „recikliranja“ predmeta i prostora u prošlosti.

Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo. Izložbom se također nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

Recikliraj, ideje iz prošlosti
Muzej grada Trogira
6. 6. - 29. 6. 2019.

Autorice izložbe: Andreja Kudelić (Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska), Ina Miloglav (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska)

Scenografija, oblikovanje i grafička priprema izložbe: Antun Sevšek, Damir Gamulin

Koordinacija za Muzej grada Trogira: Lujana Paraman

Suradnici na izložbi: Selena Vitezović (Arheološki institut Beograd, Srbija), Tomislav Bilić, Ozren Domiter, Ivan Drnić, Igor Krajcar, Dora Kušan, Miroslav Nađ, Ivan Radman-Livaja, Ana Solter, Srećko Škrinjarić, Igor Uranić (Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska), Snježana Karavanić, Ivana Ožanić Roguljić (Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska), Ana Franjić, Ian Freestone, (Institute of Archaeology, University College London, United Kingdom), Karina Gromer (Naturhistorisches Museum Wien, Austria), Ivan Alduk (Konzervatorski odjel u Imotskom, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska), Jasna Vuković (Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu, Srbija), Jure Šućur (Odjel za arheologiju, Sveučilišta u Zadru, Hrvatska), Dino Demicheli, Ana Pavlović, Tihomila Težak-Gregl, Martina Rončević, Rajna Šošić Klindžić (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

Tehnička izvedba izložbe: Ivan Troha (AMZ), Nediljka Đogić (MGT)

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli: Grad Zagreb, Arheološki muzej u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arheološki muzej Istre, Grad Trogir, Muzej grada Trogira

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Institut za arheologiju

Suvremeni podaci i slogani o reciklaži: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Vetropack Straža, Eurostat Statistics Explained, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Sponzori: Eko-Flor, Panda-commerce d.o.o, Vetropack Straža