"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayu

 Laval Nugent

 

Prvi put postavljena u Galeriji AMZ-a u jesen 2017. godine, na 240-tu obljetnicu grofovog rođenja, izložba autorice Sunčice Nagradić Habus predstavlja publici ovu pomalo zaboravljenu povijesnu ličnost koja je imala neupitan utjecaj na razvoj hrvatske kulture u 19. stoljeću. Grof Laval Nugent (1777 - 1862) bio je zagovaratelj hrvatskog razvoja, ali ujedno i rođeni Irac, član irskog plemstva, ali i pristaša Ilirskog pokreta. Također je bio jedan od najuspješnijih časnika Austrijske vojske svoga vremena odigravši ključnu ulogu u sukobima s Napoleonom i u spašavanju Habsburške monarhije tijekom revolucije 1848. i 1849. godine.

Svoju briljantnu vojnu i političku karijeru nadopunio je neobičnim interesom za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i Hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj. Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nakon ostvarenih gostovanja u EPIC Muzeju irske emigracije u Dublinu početkom godine te na Sveučilište u Maynoothu u svibnju, izložba o grofu Lavalu Nugentu postavljena je i u Sveučilišnoj knjižnici James Hardiman Nacionalnog sveučilišta u Galwayu. Izložbu su organizirali Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj te Sveučilište u Galwayu, a otvorena je uoči proslave Dana državnosti.

Lik grofa Lavala Nugenta ponovno je poslužio kao spona između Irske i Hrvatske, zemalja koje je podjednako smatrao svojim domovinama te je povezao Galway i Rijeku, gradove koji sljedeće godine zajednički predstavljaju Europsku prijestolnicu kulture.

Samom otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Nacionalnog sveučilišta Irske u Galwayu, rektorica Sveučilišta u Rijeci, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, gradonačelnik grada Galwaya te gradonačelnik grada Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do početka kolovoza 2019.

Galway 2 Galway 1

Postav Izlozbe U Sveucilisnoj Knjiznici James Hardiman Visoki Uzvanici Na Otvorenju Izlozbe

 

Impresum izložbe:

„LAVAL NUGENT – WARRIOR AND ART COLLECTOR“

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

Mjesto održavanja: Sveučilišna knjižnica James Hardiman Nacionalnog sveučilišta u Galwayu

Organiziraju: Nacionalno sveučilšte u Galwayu, Irska, Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj

Autorica i postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ), Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka i Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ, Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić i Igor Žic (PPMHP)                                  

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalno sveučilište u Maynoothu, Irska