OSIM RAZGLEDAVANJA, ŠTO JOŠ MOŽETE RADITI U MUZEJU?

ČITATI – naša muzejska knjižnica opremljena je zanimljivim knjigama u kojima možete naći puno informacija vezanih za sadržaj muzeja.

CRTATI I PISATI – svidi li vam se koji izložak više od drugih, smijete se zadržati ispred njega koliko god želite te inspirirani njime crtati ili pisati. Pri tome treba samo paziti da se izložak ili prostor muzeja ne ošteti.

POSTAVLJATI PITANJA – jedna od važnih zadaća Arheološkog muzeja jest educirati svoje posjetitelje. Zbog toga nemojte se bojati pitati sve ono što vas zanima. Koga možete pitati? Najbolje je pitati muzejsku pedagoginju ili kustose, a možete se obratiti i muzejskim čuvarima koje susretnete u postavu. Svake subote u 15h muzej organizira stručno vodstvo po izložbenom postavu tijekom kojeg možete saznati mnoge zanimljivosti.

IGRATI – svaki mjesec jedna subota rezervirana je za brojne radionice i igraonice. U Arheološkom muzeju možete proslaviti i svoj rođendan, a nekoliko puta godišnje organiziramo i noćenje u muzeju.

PONIJETI USPOMENU – u Museum shopu  možete kupiti ili dobiti suvenire, kataloge, plakate i slične uspomene koje ćete rado imati kod kuće.

FOTOGRAFIRATI - svojim fotoaparatima i/ili pametnim telefonima možete fotografirati sve što vam se svidi u našem postavu. Ono na što jedino morate paziti jest da imate ugašenu bljeskalicu jer može ozbiljno oštetiti muzejske eksponate.

POSJEĆIVATI MUZEJ KOLIKO GOD PUTA ŽELITE - ako ste jednom razgledali stalni postav, ne znači da je to sve. U našem muzeju uz stalni postav, imamo i raznovrsnih izložbi koje se izmjenjuju. Možete doći i na otvorenje neke izložbe ili na neku radionicu.

 

IMA LI NEŠTO ŠTO NIJE PRIMJERENO RADITI U MUZEJU?

U muzeju ne smije se trčati i skakati kako svojim naglim i neopreznim pokretima ne bismo oštetili eksponate.

Mnoge izloške ne smiju se dirati, no ima onih koji smiju. Ako niste sigurni da li smijete nešto dirati, uvijek možete pitati naše muzejske čuvare.

U muzeju nesmije se jesti i piti kako ne bi hranom ili pićem oštetili muzejske izloške.

Također u muzej ne smije se vikati da ne ometamo druge posjetitelje, no to ne znači da moramo šutjeti. Dapače, dozvoljeno je razgovarati, pitati, raspravljati, dati svoje mišljenje...