Prehistory adventure

Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014. - 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu (HR). Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija. Projekt Prehistory adventure provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek pretovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Sama pretpovijesna baština programskog područja do sada nije prezentirana kao dovoljno atraktivan sadržaj niti se s njom upravljalo na održiv način. Uz pomoć moderne IKT tehnologije na području proširene stvarnosti projekt će povezati i ujedno aktivirati pretpovijesni potencijal u pet različitih regija programskog područja te ciljnim skupinama pružiti nezaboravno iskustvo susreta s udaljenim povijesnim razdobljima. Kompleksnost programskog područja te važnost i raznolikost arheoloških nalazišta preduvjet su za prijeko potrebnu međugraničnu suradnju hrvatskih i slovenskih stručnjaka čija je zadaća definirati nove metodološke pristupe da bi u konačnici stvorili sveobuhvatnu interpretaciju pretpovijesti kroz različite inovativne i interaktivne elemente.

 

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor