Branimirova godina

 AMZ Branimirova Godina Idejni Znak I Logo 201711 1

Branimirova godina - letak (PDF, 411KB)

Branimirova godina - deplijan

Kontakti:

Maja Bunčić, viši kustos, Srednjovjekovni odjel
mbuncic@amz.hr
+385 (1) 4800011

Zorica Babić, viši muzejski pedagog, Pedagoški odjel
zbabic@amz.hr
+385 (1) 4800003

Anita Dugonjić, kustos, Srednjovjekovni odjel
adugonjic@amz.hr
+385 (1) 4800011

Tara Pivac, kustos pripravnik, Srednjovjekovni odjel
tara.pivac@amz.hr
+385 (1) 4800011

 

Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe

U srijedu, 20. 6. 2018. godine s početkom u 20 sati, u susret Svjetskom danu glazbe, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, u sklopu cjelogodišnjeg programa „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira - Branimirova godina“, darujemo posjetiteljima Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo.

ULAZ JE BESPLATAN!

 PROGRAM

Defte lai (Bizant, XI. st.)

Evo je prišal (Hvar, XV. st.)

O Virgo splendens (Libre Vermell, Španjolska, XIV. st.)

Joan Ambrosio Dalza:        Calata ala spagnola

/ Ema Stain, lutnja, Igor Mladinić, udaraljke

Bartolomeo Trombocino:   Zefiro spira eʼl bel tempo rimena

/ Goran Grčić, Ema Stein

Luys de Narvaez:                Fantasia del quarto tono

                                         Cancion del emperador

/ Ema Stein, Elena Roce

Alonso Mudarra:                 Fantasia que contrahaze la harpa en la manera de Ludovico

/ Ema Stein, Igor Mladinić

Marizapalos (Španjolska, XVII. stoljeće)

/ Elena Roce, Ema Stain

Mateo Flecha:                    La Bomba

Alfonso X el Sabio:             Como Poden per sas Culpas

                                        A Virgen mui groriosa

Koncert

 

Radionica: "A sad malo o glagoljici“, subota, 16. lipnja 2018., 11 sati

Sigurno već znate kako je 2018. godina posvećena knezu Branimiru. U sklopu cjelogodišnjeg programa, 16. lipnja organiziramo radionicu na temu glagoljice. Glagoljica se počela razvijati u vrijeme kada je knez Branimir živio. Nije se još upotrebljavala na našim prostorima, no svakako je kao jedno ranosrednjovjekovno pismo samo po sebi vrlo zanimljivo. Na kamenim spomenicima našeg prostora počela se koristiti u 11. st., a kao dokaz tome je najpoznatiji takav spomenik - Baščanska ploča. Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Pitate se, zašto onda radionica glagoljice u Arheološkom muzeju u Zagrebu? Nekoliko je razloga, nastanak glagoljice je u 9. st., vrlo je značajno pismo koje se na prostoru Hrvatske najduže koristilo, a na njoj su i pisani spomenici koji se odnose na naše narodne vladare. I danas je glagoljica vrlo popularna pa zašto ne bismo nešto i o tome naučili.

Radionica se održava u subotu, 16. lipnja, s početkom u 11 sati. Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr.

A sad malo o glagoljici

A sad malo o glagoljici

DAN HRVATSKE DIPLOMACIJE

Početkom 879. godine, prema povijesnim izvorima, Branimir postaje hrvatskim knezom. Za razliku od svojih prethodnika koji su bili pod snažnim utjecajem Franačkog ili Bizantskog carstva, Branimir od početka vladavine uspostavlja kontakt s papinskom Svetom Stolicom. Ovome odnosu svjedoči jedno od pisama u kojemu se papa obraća hrvatskom knezu nedugo nakon njegovog ustoličenja na vlast. U tom pismu, datiranom 7. lipnja 879. godine, papa Ivan VIII. obavještava Branimira da je na blagdan Uzašašća, 21. svibnja, blagoslovio njega i njegov narod na oltaru u bazilici Sv. Petra:

"Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega služili misu pred žrtvenikom sv. Petra, digosmo ruke u vis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da uzmogneš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš."

U kontekstu političkih odnosa ranosrednjovjekovne Europe, papa predstavlja vrhovni autoritet kršćanske crkve u Rimu stoga ovakvo priznanje predstavlja svojevrsno međunarodno priznanje. Ovaj događaj za Hrvatsku predstavlja važnu simboličku točku u dugim i postepenim procesima tijekom druge polovine 9. st., kad su hrvatski vladari stjecali sve veću razinu neovisnosti i kontrole nad prostorom Dalmacije. Razlog radi kojeg se Branimir obratio papi bio je traženje moćnog i utjecajnog saveznika u međunarodnoj politici. Papin pozitivan odgovor odražavao je želju za učvršćivanjem svojeg utjecaja u crkvenim zajednicama na zapadnoj obali Jadrana. Zbog važnosti ovog datuma, kad je ranoj hrvatskoj državi prvi put upućeno ovakvo međunarodno priznanje proisteklo iz diplomatskih nastojanja jednog hrvatskog kneza, kao i događaja iz devedesetih godina kad je Hrvatska ponovno stekla međunarodnu nezavisnost,  7. lipnja se obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

Pismo pape Ivana VIII.

Izvor fotografije: Vatikanski arhiv

 

U gradu Ninu će 2019. godine biti obilježena 40. obljetnica od prve proslave Branimirove godine održane 1979. godine. Povod proslave je korespondencija između pape Ivana VIII, hrvatskog kneza Branimira i ninskog biskupa Teodozija. Ove će godine u Ninu, ususret obilježavanju Branimirove godine koja tek slijedi, biti održan znanstveni skup pod nazivom „Ecclesia Nonensis: Prošlost Ninske biskupije“. Skup će biti održan u petak 1. i subotu 2. lipnja, u prostoru Barokne kuće u Ninu. Na skupu će sudjelovati 33 znanstvenika koji će  izložiti 33 stručna predavanja o raznim temama iz života Ninske biskupije. Izlaganja s rezultatima istraživanja bit će objavljena u zborniku radova koji će biti tiskan 2019. godine, prilikom čega će Branimirova godina biti obilježena na nacionalnoj razini.

Organizator događaja je Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije ‘Zmajević’ u suorganizaciji sa Zadarskom nadbiskupijom, Teološko-katehetskim odjelom Sveučilišta u Zadru, Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Gradom Ninom.

Na sljedećem linku možete saznati više informacija: http://www.zadarskanadbiskupija.hr/?p=27665

INSPIRACIJA BRANIMIROVIM VREMENOM

Povodom Međunarodnog dana Muzeja i obilježavanja Branimirove godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu očekuje Vas INSPIRACIJA BRANIMIROVIM VREMENOM.

Na ovom jedinstvenom događanju u petak, 18. svibnja 2018. od 11 do 15 sati, možete pogledati nakit inspiriran starohrvatskim arheološkim spomenicima 9. stoljeća. Kroz razgovor s organizatorima Branimirove godine možete saznati nešto više o starohrvatskim naušnicama, a tijekom dana vas očekuju radionice različite tematike za sve uzraste.

Dođite i posjetite nas!

Serija nakita inspiriranog razdobljem rane srednjovjekovne povijesti iz vremena kneza Branimira magistrice dizajna Ane Mrazek Lugarov ekspresija je autoričinih asocijacija dobivenih iz proučavanja srednjovjekovnog nakita i njegovih oblika te drugih formi iz tog razdoblja, ali kroz jedan suvremeni i pročišćeni pristup. Svaki komad nakita je priča za sebe i nosi neku drugu asocijaciju autorice na to razdoblje. No unatoč tome, nakit postavljen na jednom mjestu stvara cjelinu koja koliko god da je očito iz današnjeg vremena poprima arheološke karakteristike.

Nakit je izrađen od srebra, bakra i mjedi uz kombiniranje drugih suvremenijih materijala čime je autorica napravila zanimljiv spoj materijala i elemenata (npr. krug, pleter, ptica) iz tog vremena i suvremene razrade te tako stvorila jednu aktualnu, jednostavnu i nosivu formu.

Inspiracija Branimirovim vremenom

 23. EDUKATIVNO - MUZEJSKA AKCIJA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

18. 4. - 18. 5. 2018.

PROGRAM: KNEZ BRANIMIR

Od 18. travnja do 18. svibnja održava se 23. EMA (Edukativno - muzejska akcija) povodom Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju i Gradskog muzeja Karlovac, na temu LAĐA. Arheološki muzej u Zagrebu pridružio se i ove godine na temu Kneza Branimira.

Pripremamo vam zabavne radionice i igraonice namijenjene djeci i mladima, vrtićancima, predškolcima, školarcima, tinejđerima... svima zainteresiranima. Popularna knjižica, koja se priređuje svake godine, spremna je i ove voditi nas po svim događanjima u muzejima sudionicima. Knjižicu možete kupiti po cijeni od 10 kuna, a ona će vam biti ulaznica za sve ostale muzeje. Na našem vizualu pogledajte termine održavanja i prijavite sudjelovanje za termin koji vam najviše odgovara na zbabic@amz.hr.

Pratite naše novosti!

Vidimo se!

04_AMZ_Branimirova -godina _FB-vizual -LADJA

 

Radionica: „Pišemo/ukrašavamo/brojimo/objašnjavamo“ - galerija

Uspješno smo odradili svoju prvu proljetnu radionicu! Naši posjetitelji su saznali kako su ljudi u prošlosti zapisivali poruke u kamenu i ostavljali ih za buduća pokoljenja te su sami izradili svoje male spomenike.

Galerija događanja.

Radionica: „Pišemo/ukrašavamo/brojimo/objašnjavamo“

Informacije su se drugačije prenosile prije knjiga, novina, televizije i interneta. Natpisi koji su govorili o važnim osobama ili događajima, u srednjem vijeku su bili uklesani u kamene dijelove važnih građevina, poput palača, sudnica ili crkvi. Jedna takva važna poruka je i spomen hrvatskog kneza Branimira na kamenom spomeniku iz Gornjeg Muća čiji je sadržaj od posebnog likovnog i literarnog značaja. 

Ako želite saznati više o načinu kojim se u prošlosti pisalo po kamenim spomenicima i ukrašavalo ih, ili biste htjeli izraditi svoj vlastiti, pridružite nam se na radionici „Pišemo/ukrašavamo/brojimo/objašnjavamo“ koja će se održati u subotu, 14. travnja u 11 h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Radionica je namijenjena djeci starijoj od 7 godina.

Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a svoju prijavu možete poslati na e-mail adresu: zbabic@amz.hr.

Radujemo se Vašem dolasku!

Pišemo/ukrašavamo/brojimo/objašnjavamo

 

Predavanje: Tijelo i zdravlje u srednjem vijeku - galerija

Zahvaljujemo se svima koji su na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, došli u Veliku dvoranu Arheološkog muzeja kako bi saznali zanimljivosti o tijelu i zdravlju u srednjem vijeku!

Galerija događanja.

Predavanje "Tijelo i zdravlje u srednjem vijeku"

U sklopu Branimirove godine zanimljivim predavanjem obilježavamo Svjetski dan zdravlja!

Dr. sc. Sabine Florence Fabijanec (Odsjek za povijesne znanosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) održat će predavanje o zdravlju i brizi za tijelo srednjovjekovnog čovjeka.

Uvriježeno je mišljenje da su ljudi u srednjem vijeku bili prljavi! Kako onda tumačimo kupališta, nalaze britva ili posuda za pranje? Ma, svatko zna da je i prehrana bila loša! Otkud nam onda izdanja s cjenicima namirnica i receptima za zdravu hranu? Zanimljivosti o životu i zdravlju srednjovjekovnog čovjeka možete čuti u Arheološkom muzeju u Zagrebu u subotu, 7. travnja 2018., s početkom u 12 sati.

Tijelo i zdravlje u srednjem vijeku

 

Radionica "Pečatiranje" - galerija

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, okupilo se raznoliko društvo koje je s puno truda izradilo vlastite pečatnjake; s njima su ukrašavali platnene torbe i pečatili pisma. Koliko su uspješni bili rezultati tog truda, pogledajte u galeriji! Iduća radionica vas očekuje 14. travnja. Veselimo se druženju s vama!

Galerija događanja

Predavanje: Kneginja Maruša; žene, supruge, vladarice u srednjem vijeku

Zahvaljujemo se svima koji su na Dan žena, 8. ožujka, došli u velikom broju i ispunili cijelu veliku dvoranu Arheološkog muzeja kako bi saznali zanimljivosti o vladaricama i junakinjama naše prošlosti!

Iduće predavanje u sklopu Branimirove godine će biti 7. travnja na temu „Tijelo i zdravlje u srednjem vijeku“ u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Galerija događanja.

Radionica "Pečatiranje"

Pečat je predmet kojim se utiskuje određeni znak na ravnu površinu. Pečatirani ukrasi se mogu utiskivati u papir, vosak, glinu ili kožu. Kroz prošlost su ljudi koristili pečatiranje kao način ukrašavanja na svakodnevnim predmetima, ili su pečati mogli služiti za označavanje važnosti i službenosti nekog pisanog dokumenta. Kako se izrađuju pečati, koja je njihova važnost, kako su se koristili u srednjem vijeku i na koje se sve načine danas mogu koristiti, saznajte na radionici Pečatiranje koja će se održati u subotu, 17. ožujka u 11h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a svoju prijavu možete poslati na e-mail adresu: zbabic@amz.hr. Radujemo se Vašem dolasku!

Radionica Pečatiranje

 

Predavanje: Kneginja Maruša; žene, supruge, vladarice u srednjem vijeku

Obilježavamo Međunarodni dan žena zanimljivim predavanjem u sklopu Branimirove godine!

8.3.2018., dr. sc. Zrinka Nikolić Jakus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pričat će o ženama, suprugama i vladaricama u ranom srednjem vijeku.

O hrvatskim vladaricama u srednjem vijeku, a pogotovo u ranom srednjem vijeku kao javnosti najzanimljivijem razdoblju, tj. vremenu narodnih vladara, poznato je vrlo malo podataka – svega dva-tri imena u isto toliko izvora iz vrelima ionako oskudnog razdoblja. Među njima je i prva hrvatska kneginja čije ime poznajemo, a ujedno i jedina kneginja iz 9. stoljeća poznatog imena – kneginja Maruša, zapisana kao Mariosacometissa, supruga kneza Branimira. Njezino je ime, kao i Branimirovo, zabilježeno na marginama Čedadskog evangelijarija u Akvileji gdje je hodočastila zajedno sa svojim suprugom. Međutim, i malobrojni podaci o Maruši (i drugim hrvatskim vladaricama ili ženama pripadnicama vladarske i obitelji višeg socijalnog statusa) daju nam sliku žena koje su supruge, no ujedno i majke i odgajateljice vladara, posrednice i mirotvorke između vladara i njegovih podanika, dobrotvorke i donatorice crkvenih ustanova, a time posredno i kulture i umjetnosti. Iako je njihov položaj mogao biti krhak i ovisiti o volji muža, u društvu su promatrane kao nezaobilazne partnerice (consortes regis) u kraljevskom dostojanstvu, a ponekad, barem u svojstvu regentice, i kao vladarice u punom smislu riječi.

03 Amz Branimirova Godina Fb Vizual Predavanje 08 03 2018

 

Radionica "Starohrvatski jezik" - galerija

U četvrtak, 22.2. na Dan hrvatske glagoljice, održana je radionica o starohrvatskom jeziku. Zahvaljujemo se svima koji su došli kroz gusti snijeg i marljivo prionuli poslu pisanja i prevođenja našeg starog pisma! 

Galerija događanja

Radionica "Starohrvatski jezik"

Jeste li se ikada pitali kako se razvio naš hrvatski jezik kojim danas govorimo? Koje ima poveznice s ostalim slavenskim jezicima, odnosno po čemu se sve razlikuje? Koji jezik je koristio knez Branimir – hrvatski, latinski ili oboje? Zašto je latinski jezik imao prevlast u službenoj komunikaciji? Što se mijenja s braćom Ćirilom i Metodom? Sve ove odgovore i još poneke, kao i zabavni dio koji vas očekuje, možete saznati na radionici 22. veljače u 18h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Radionica je namijenjena mladima i odraslima, sudjelovanje je besplatno i nije ga potrebno najaviti.

Radionica 22. 2.

Radionica "Urezivanje ukrasnih motiva" - galerija

Uspješno je završena i druga radionica Branimirove godine! Naši najmlađi posjetitelji su okušali svoje umijeće u izradi srednjovjekovnih ukrasa i pokazali odlične rezultate. Vidimo se na idućoj radionici 17. ožujka! 

Galerija događanja

Radionica za djecu i mlade – "Urezivanje ukrasnih motiva"

Vrijeme je za drugu fazu naše Branimirove godine. Nakon Večeri srednjovjekovne književnosti, u subotu, 17.02 održat će se radionica za djecu i mlade – „Urezivanje ukrasnih motiva“ s početkom u 11 sati.

Na radionici ćete imati prilike naučiti o različitim vrstama ukrašavanja koja su se koristila u arhitekturi i nakitu srednjega vijeka, a posebno u vrijeme ranosrednjovjekovne Hrvatske Kneževine.

Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

04_AMZ_Branimirova -godina _FB-vizual -radionica -17_2_2018

Događanje: Večer srednjovjekovne književnosti - galerija

Galerija događanja

Proveli smo zanimljivu večer u  petak, 16. veljače u Knjižnici Marije Jurić Zagorke!
Zahvaljujemo djelatnicima Knjižnice i voditeljici Višnji Prpić Dugonjić, akademiku Josipu Bratuliću, profesorici Jadranki Jurić i učenicima Gimnazije Tituša Brezovačkog na nezaboravnoj večeri srednjovjekovne književnosti.

Događanje: Večer srednjovjekovne književnosti

Nastavljamo s obilježavanjem Branimirove godine - i to posebnim događajem!

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, bit će održana VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI povodom Svjetskog dana čitanja naglas.
Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti.
Tekstovi su preuzeti iz knjige Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo: pjesme, plačevi i prikazanja na starohrvatskom jeziku Amira Kapetanovića, Dragice Malić i Kristine Štrkalj Despot: Šibenska molitva, Pisan svetogo Jurja, Muka svete Margarite (ulomci), Svit se konča i Cantilena pro sabatho.
Sjećanje na srednjovjekovnu kulturnu baštinu prizvat će stihovi Jakše Fiamenga Aleja glagoljaša te Slovim i glagoljam.
U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda: Bela Grah, Jana Špiranec, Tihana Doko, Mihaela Kristina Blaznik, Andrija Žunac, Petar Jurkić, Nika Benjak, Lovro Rimac, Astrid Jakšić, Franko Lončar, Lucija Cvek, Ida Jadro, Matija Margetić te Ivan Val Klašterka (glazbena pratnja).

02_AMZ_Branimirova -godina _FB-vizual -Dogadjana --16_02_2018

Radionica: Srednjovjekovni pojmovnik - galerija

Prva radionica u nizu tijekom Branimirove godine je uspješno odrađena! Jedva čekamo sljedeću 17. veljače! Galeriju pogledajte OVDJE

Radionica: Srednjovjekovni pojmovnik

Svečano smo obilježili otvaranje Branimirove godine u subotu 13. siječnja s predavanjem prof. Ane Biočić na temu Državne veze između papinstva i Hrvata od 9. stoljeća do danas. Nastavljamo dalje sa svojim raznolikim programom. Sljedeće događanje je u subotu, 20. siječnja, u 11h, radionica za djecu i mlade Srednjovjekovni pojmovnik. Na radionici ćemo se upoznati s raznim pojmovima koji su se koristili ponajviše u arhitekturi srednjeg vijeka te ćemo naučiti što se sve gradilo i na koji način te zašto arheološka baština Branimirovog vremena i danas važna. Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr
Radujemo se Vašem dolasku!

AMZ_Branimirova -godina _FB-vizual -radionica -20_1_2018

 

Predavanje:

Subota, 13. siječnja 2018. u 12 sati
Državne veze između papinstva i Hrvata od 9. stoljeća do danas
Predavač: dr.sc.Ana Biočić, Katolički bogoslovni fakultet

GALERIJA DOGAĐANJA

AMZ Branimirova Godina FB Vizual Predavanje 13 01 2018 2 (1)
Već u 7. stoljeću dolaskom Hrvata na današnje prostore ostvaraju se prvi njihovi kontakti s papinstvom, odnosno s papom Ivanom IV., a nastavili su se sve do danas. Veze Hrvata i papa možemo pratiti na nekoliko razina od onih službenih, preko institucionalnih veza,do osobnih kontakata brojnih pojedinaca kroz korespondenciju ili osobne susrete. U doba hrvatskih narodnih vladara imamo nekoliko pisanih svjedočanstva o navedenim vezama, a najvažnijim smatramo pismo pape Ivana VIII. ”najdražem sinu” Branimiru datirano 7. lipnja 879 godine. Upravo ovo pismo, u kojem je papa blagoslovio Branimira i njegov narod, drži se prvim međunarodnim priznanjem Hrvatske. Podrška papa hrvatskim narodnim vladarima nije izostala ni u narednom razdoblju. Primjerice upravo je papa Ivan X. prvi titulirao Tomislava s rex, a papa Grgur VII. dao je okruniti Zvonimira. Nestankom hrvatske narodne dinastije veze Hrvata i papa nisu prekinute. Štoviše, pape su agilno pomagali Hrvate u obrani od Osmanlija. Kontakti Hrvata i Svete Stolice nadalje se nastavljaju i u doba prevrata te kako društvenih tako i političkih promjena prosvijećenoga 18. stoljeća, te 19. stoljeća poznatog kao”vijek narodnosti”. Premda je u 20. stoljeću promijenjeno nekoliko državnih uređenja zbog čega su veze Hrvata i papa otežane, one nisu prekinute. Na tragu navedenog eksplicitna podrška Hrvatima od Svete Stolice dolazi 13. siječnja 1992. godine u vidu međunarodnog priznanja Hrvatske. Pregledom veza Hrvata i Svete Stolice od 9. stoljeća pa sve do modernog doba nastojat ćemo ne samo ukazati na konstantnost tih kontakata, nego i pobliže razjasniti motive i pozadinu potonjih.