POPULARIZACIJA ZNANOSTI - Arheološki susreti 2014.–2017.

Arheoloski -susreti

POPULARIZACIJA ZNANOSTI – AMZ 2014. - 2016. (PDF, 3MB)

„Arheološki susreti“ je program popularizacije arheologije u okviru izvannastavnih školskih aktivnosti koji Arheološki muzej u Zagrebu provodi od 2014. godine.

U sklopu tog projekta zaposlenici Arheološkog muzeja u Zagrebu posjećuju po jednu školu u svakoj županiji i u Gradu Zagrebu te učenicima viših razreda osnovne škole, ali i srednjoškolcima, drže predavanje o arheologiji općenito s naglaskom na arheologiju njihove županije.

U sklopu tih predavanja, učenicima se održavaju i radionice edukativno – interaktivnog karaktera („Pišemo i čitamo hijeroglife“, „Pintadere“ i „Šareno platno“, "Grčki i rimski bogovi") te postavlja privremena izložba o arheologiji u vidu samostojećih postera. Glavni cilj ovih susreta je osnivanje školske arheološke sekcije kao i uvođenje arheologije kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama.

U prve dvije godine posjetili smo 17 škola diljem Hrvatske (OŠ Milke Trnine u Križu, OŠ Antun Klasinc u Lasinji, OŠ Koprivnički Ivanec u Kunovcu, OŠ Čazma, OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu, OŠ Ivanke Trohar u Fužinama,  OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski u Ivancu, Katoličku gimnaziju u Požegi , OŠ Suhopolje u Suhopolju, OŠ Vladimir Nazor u Pločama, OŠ Vladimira Nazora u Vrsaru, OŠ Filip Lukas u Kaštel Starom, OŠ Antuna Mihanovića- područnica Drinovci, OŠ Luka Botić u Viškovcima, X. gimnaziju Ivan Supek u Zagrebu, SŠ Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici i SŠ Plitvička jezera u Korenici).

Tekuće školske godine u Program je aktivno uključeno još još 13 škola (Gimnazija A.G.Matoša u Đakovu , OŠ Darda, OŠ Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, Druga srednja škola Beli Manastir, OŠ Starigrad, OŠ Popovac, SŠ Bartola Kašića u Grubišnom Polju te svih 6 škola na otoku Hvaru; OŠ Ante Anđelinović u Sućurju, OŠ Hvar, OŠ Jelsa, OŠ Petar Hektorović u Starom Gradu, SŠ Hvar i SŠ Hvar- područnica Jelsa) sve sa željom daljnjeg nastavka suradnje i uvrštenja u kurikulum za šk. god. 2016/2017.

Pozitivni odjeci Programa među učenicima i nastavnicima, lokalnom zajednicom te upravljačkim strukturama na lokalnoj i regionalnoj razini doprinjeli su uvrštenju Arheoloških susreta u kurikule 8 škola koje su prepoznale kvalitetu i potencijale Programa, a vjerujemo kako će se naredne šk. god. taj broj udvostručiti. Posebno raduje činjenica da je u porastu broj škola koje se samoinicijativno priključuju programu (Gimnazija A.G.Matoša, OŠ Darda, OŠ Starigrad, SŠ Bartola Kašića).

Ukupan broj od 30 škola koje smo posjetili u trogodišnjem razdoblju, ohrabrujuć je i poticajan, s tendencijom rasta , a želja je Arheološkog muzeja u Zagrebu da kroz Arheološke susrete ostvaruje svoje muzejsko poslanje i nadolazećim generacijama učenika približi arheologiju, kulturnu baštinu i društvenu ulogu Muzeja. 

Partner Arheološkog muzeja u Zagrebu u programu „Arheološki susreti“ je National Geographic Hrvatska.

Izvješće 2016