Arheološki park "ANDAUTONIJA" u Ščitarjevu

 

Arheološki park ANDAUTONIJA u Ščitarjevu

Područje na kojemu se Andautonija prostirala nije iza 5.st. bitnije urbanizirano te je njegov veliki dio pogodan za arheološka istraživanja, koja Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu obavlja, s prekidima od 1969. godine do danas. Od 1969. godine traju sondažna istraživanja na gotovo cijelom pretpostavljenom prostoru antičkog grada, čime je utvrđen gradski areal, faze izgradnje i pojedini elementi grada.

Od 1981. godine sustavno se istražuje prostor dvorišta i vrta župnog dvora u središtu današnjeg sela, gdje se paralelno, od 1984. godine, obavljaju i konzervatorsko-restauratorski radovi. Oni su rezultirali muzeološkom prezentacijom istraženih objekata te 1994. godine otvaranjem Arheološkog parka "Andautonija".

Na prostoru od 2500 m2, posjetioci mogu razgledati sačuvane dijelove rimskog grada, a na popratnim informativnim pločama saznati najvažnije podatke o pojedinim objektima i građevinskim strukturama.

Uz dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 m, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove kolonade. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade.

Istraživanja su pokazala da se ovaj dio grada više puta obnavljao u razdoblju od 2. do 4. st. Nalazi zidnih slikarija, kockica mozaika, pragova i uređaja za grijanje upućuju na vrlo luksuzno uređenje zgrada, a nađene keramičke i staklene posude, svjetiljke, brončani i srebreni nakit i drugi predmeti za svakodnevnu upotrebu nadopunjuju sliku o tom rimskom gradu i govore o trgovini, proizvodnji i životu u gradu.

Iskopavanja su također pokazala da se u 1. stoljeću, prije izgradnje termi, na ovom prostoru nalazilo gradsko groblje, uništeno kasnijom poplavom i novijom izgradnjom.

Nakon obilaska prezentiranog dijela rimskog grada posjetioci mogu razgledati i najznačajnije kamene spomenike nađene na području Andautonije, župnu crkvu sv. Martina te prošetati Ščitarjevom u kojem je još sačuvano nekoliko tipičnih dvorišta s drvenim kućama.

WEB : www.andautonia.com

RADNO VRIJEME ARHEOLOŠKOG PARKA

OD 1.SVIBNJA DO 31. LISTOPADA

SUBOTA I NEDJELJA OD 12 DO 18 SATI

OD PONEDJELJKA DO PETKA ZA NAJAVLJENE GRUPE PREMA DOGOVORU

 

Za sve informacije i najave vodstva molimo obratite se u:
Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Kontakt:  tel. 00 385 1 4800009
Dora Kušan Špalj,  mob. 099 4557 571 ili dkusan@amz.hr

Nikoleta Perok, mob 091 789 36 22 ili nperok@amz.hr


Cijena ulaznica

  • odrasli: 30,00 kuna
  • đaci, studenti, umirovljenici: 20,00 kuna
  • obiteljska ulaznica: 50,00 kuna
  • stručna vodstva (do 30 osoba, uz prethodnu najavu):
    100 kuna na hrvatskom jeziku
    150 kuna na stranom jeziku
  • radionice (po osobi): 20,00 kuna (10-25 osoba, uz prethodnu najavu)

Do lokaliteta postoji redovita autobusna linija iz Zapruđa i Velike Gorice.