Povremene izložbe

"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe u Dublinu, Irska

 Laval Nugent

 

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum), Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” (“Laval Nugent - Warrior and Art Collector”).

Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. - 1862.) centralna je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove. 

Izložba “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” autorice Sunčice Nagradić Habus postavljena je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine povodom Lavalovog 240. rođendana u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Cilj izložbe bio je hrvatskoj javnosti predstaviti iznimno zanimljiv životni put grofa Nugenta te njegovu kompleksu i teško shvatljivu ličnost. Laval Nugent zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo. Nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2019. godine te nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Impresum izložbe:

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

22. siječnja 2019. - 22. veljače 2019.

EPIC The Irish Emigration Museum, Dublin

Organiziraju: EPIC The Irish Emigration Museum, Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvo Irske u Republici HrvatskoJ

Autorica izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ), Nathan Mannion (EPIC)

Koordinacija: Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC), Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH u Irskoj), Embassy of the Republic of Croatia in Ireland

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ). Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka, Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ,    Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić, Igor Žic (PPMHP)

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.                         

Troja na putu - gostovanje izložbe u Galeriji Decumanus u Krku

 Krk - Izlozba Troja Na Putu Predavanje S Mihelic Web

TROJA NA PUTU – GODINA TROJE U HRVATSKOJ

TROY ON TOUR – THE YEAR OF TROY IN CROATIA

Izložba kojom Arheološki muzej u Zagrebu namjerava obilježava Godinu Troje, povodom 20. obljetnice njenog uvrštenja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, početkom veljače  bit će predstavljena i krčkoj publici, u autentičnom povijesnom prostoru Galerije Decumanus. Izložbenim posterima informacijskog značaja, nastojimo promovirati ovaj lokalitet iznimnog povijesno-kulturnog značaja te arheološku baštinu u njenom najupečatljivijem sjaju.

Iako konceptualno jednostavna i naizgled statična forma izložbe „Troja na putu“, vitalnost poprima kroz formu putujuće izložbe predstavljene kako krčkoj, tako i karlovačkoj, zagrebačkoj, puležanskoj, riječkoj, osječkoj i zadarskoj publici.

Jednako tako, skloni smo vjerovati kako Izložba može dodatno popularizirati turistički i kulturni značaj same Troje pa je ista oblikovana kao zaokružena cjelinu pogodna za jednostavnu implementaciju u razne muzejsko-galerijske i prostore na otvorenom što joj daje odlike putujuće i pop-up izložbe.

Svečanost otvorenja izložbe, u Noći muzeja, 1. veljače 2019., u 18:00 sati, bit će popraćena predavanjem Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, „Troja i njezina godina u Hrvatskoj.“

Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj - gostovanje u Kutini

Plakat TAIUH 2019 Kutina Web

Izložba TEKUĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ Arheološkog muzeja u Zagrebu gostuje u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina, Trg kralja Tomislava 8, Kutina.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 14. ožujka do 12. travnja 2019. godine.

Izložbeni projekt ˝Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj˝ zamišljen je kao muzeološki oblik priopćavanja osnovnih podataka o aktualnim arheološkim istraživanjima na području Hrvatske. Osnovni sadržaj izložbe čine kratki muzeološki prikazi tekućih, odnosno nedavno obavljenih arheoloških istraživanja, pri čemu su kao osnovni oblik izložbenog prikaza korišteni plakati te računalne i video projekcije. Svako istraživanje prikazano na izložbi u pravilu je zastupljeno jednim plakatom, koji donosi osnovne informacije o lokalitetu i samom istraživanju, a uz to kroz niz fotografija i slikovnih prikaza pruža i zanimljiv pregled rada na terenu, procesa iskopavanja, kao i pronađene građe.

Autori izložbenog projekta: Sanjin Mihelić, Jacqueline Balen

Koordinacija postava za Muzej Moslavine: Antonio Džaja

Oblikovanje plakata: Srećko Škrinjarić

Gostovanje izložbenog projekta Dvije prapovijesne riznice Portugala u Puli

2Dvije Prapovijesne Riznice Portugala

Izložbeni projekt Dvije prapovijesne riznice Portugala prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol.

Izložba Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Nastajali su u periodu od 29.000 do 12.000 godina prije sadašnjosti i predstavljaju najveću koncentraciju gornjopaleolotičke umjetnosti na otvorenom. 

Autori izložbe: Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory LARC|DGPC); Vânia Carvalho (Leiria Museum), Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque)

Autori likovnog postava u Arheološkom muzeju Istre: Nina Gostinski i Sunčica Nagradić Habus (Arheološki muzej u Zagrebu)

Koordrinatorica za Pulu: Monika Petrović (Arheološki muzej Istre)

Izložbe u 2018. godini:

Izložbe u 2017. godini:

Izložbe u 2016. godini:

Izložbe u 2015. godini:

Izložbe u 2014. godini:

Izložbe u 2013. godini:

Izložbe u 2012. godini:

Izložbe u 2011. godini:

Izložbe u 2010. godini:

Izložbe u 2009. godini:

Izložbe u 2008. godini:

Izložbe u 2007. godini:

Izložbe u 2006. godini:

Izložbe u 2005. godini:

Izložbe u 2004. godini:

Izložbe u 2003. godini:

Izložbe u 2002. godini:

Izložbe u 2001. godini:

Izložbe u 2000. godini:

Izložbe u 1999. godini:

Izložbe u 1998. godini:

Izložbe u 1997. godini:

Izložbe u 1996. godini: