845 ͦC Ad Turres

Plakat _izlozbe 845 C_web (002)

Naziv izložbe:

845⁰C  Ad Turres

 

Organizatori:

Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej grada Crikvenice, Institut za arheologiju

 

Mjesto održavanja:

Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N. Š. Zrinskog 19, Zagreb

 

Vrijeme trajanja:

09. svibnja 2017. - 11. lipnja 2017.

 

Autori izložbe:

Goranka Lipovac Vrkljan, Tea Rosić, Ana Konestra, Ivana Ožanic Roguljić, Bartul Šiljeg

 

Autorice scenarija :

Goranka Lipovac Vrkljan, Tea Rosić

 

Stručni suradnici - autori tekstova:

Paula Androić Gračanin, Siniša Bilic Dujmušić, Martina Blečić Kavur, Mato Ilkić, Ana Konestra, Goranka Lipovac Vrkljan, Kazimir Miculinić, Ivana Ožanić Roguljić, Tea Rosić, Bartul Šiljeg

 

Stručne suradnice na realizaciji:

Ana Konestra, Paula Androić Gračanin

 

Koordinacija izložbe:

Nikoleta Perok

 

Oblikovanje postava :

Muzej Grada Crikvenice, Institut za arheologiju

 

Grafičko oblikovanje:

Bojan Crnić, Srećko Škrinjarić

 

Tehnička realizacija postava:

Tehnička služba Arheološkog muzeja u Zagrebu

 

Katalog izložbe:

dostupan na hrvatskom jeziku

 

Opseg:

166 izložaka, legende, 3D rekonstrukcija, fotografije i video materijal, crteži

 

Web:www.amz.hr, www.mgc.hr

 

 

Vrsta izložbe:

arheološka, povijesna, tehnička, fotografska, edukativna, informativna

 

Korisnici:

sve kategorije posjetitelja

 

Generalni pokrovitelj:

Jadran d.d. Crikvenica

 

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice 

Tema:

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom grada Crikvenice te Institutom za arheologiju organizira izložbu 845 °C Ad Turres, koja je 2014. godine široj javnosti prvi puta bila predstavljena u Crikvenici. Iza ovog kratkog i zanimljivog naziva izložbe krije se priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina. 

Godinama su povjesničari i arheolozi pretpostavljali da se antička cestovna postaja Ad Turres nalazila na mjestu današnje Crikvenice, no osim spomena u nekoliko povijesnih izvora i male količina pokretnih nalaza, pravih materijalnih dokaza za ovu tvrdnju nije bilo. Međutim, učestali pronalasci keramičkih nalaza na području nogometnog igrališta bili su poticaj da se 2004. godine na pomoćnom nogometnom igralištu naprave prva probna arheološka istraživanja. Već 2006. godine Institut za arhelogiju, na čelu s voditeljicom istraživanja, Gorankom Lipovac Vrkljan, počinje sustavna arheološka iskopavanja.

Rezultati tih istraživanja, odnosno otkriće antičke keramičke radionice s ostacima sačuvanih keramičarskih peći i i cijelog niza različitih keramičkih proizvoda, bili su glavni poticaj i za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških istraživanja uvelike je rasvjetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice ali i šireg područja Vinodola.

Veliki broj institucija, ustanova, stručnih suradnika ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate dobivene tijekom dugogodišnjih arheoloških istraživanja koja su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica.

Ovom se izložbom žele predstaviti rezultati dosadašnjih istraživanja te povećati svijest javnosti o lokalitetu čija važnost prelazi i granice, ne samo Crikvenice i Vinodola, nego zauzima važno mjesto na karti antičkih arheoloških nalazišta Europe.

Osim brojnih arheoloških predmeta zahvaljujući kojima se može utvrditi kontinuitet života na području Crikvenice i Vinodola još od brončanog doba, različitih fotografija i video materijala, posjetitelji će moći vidjeti 3D model rekonstrukcije antičke keramičarske radionice u Crikvenici.