Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Pozivnica Anamneza AMZ

 

Naslov: Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb

Vrijeme trajanja: 30. ožujak 2017. – 14. lipanj 2017.

Autori Izložbe: Slađana Latinović (AMZ), Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar 

Savjetnik: dr. sc. Zoran Gregl (AMZ) 

Autori postava: Slađana Latinović (AMZ), Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar 

Grafičko oblikovanje: Roberta Bratović,  Maja Kolar – Oaza 

Suradnici: Medicinski fakultet u Zagrebu, HAZU, Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zdravstveno veleučilište, Zagrebački holding – Gradska ljekarna Zagreb , Vodovod i odvodnja, Zrinjevac 

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a 

Opseg: 30 plakata, 11 vitrina, 4 edukativna elementa (svjetlosna instalacija 4 tjelesne tekućine, ljekarnički vrt, operacijski stol, model ljudskog oka, model unutrašnjih organa), arheološki materijal ( 201 kataloška jedinica), osteološki materijal (4 kataloške jedinice)

Vrsta: arheološka, povremena izložba, pokretna 

Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema: Arheološki muzej u Zagrebu čuva Zbirku medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska, jednu od najveći zbirki medicinskih instrumenata u Europi, koju predstavljamo povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave.

Kako je bolest sastavni dio ljudskog života, od najranijeg se vremena mogu pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Taj proces započinje magijskim i božanskim utjecajima na zdravlje ljudi, u kojem, uz božanstva, glavnu ulogu pomagača pri ozdravljenju imaju svećenici. Stoga se izložba otvara prikazom izabranih božanstva liječenja kao što su Apolon, Asklepije, Higijeja i dr. Razvojem filozofije i znanosti, uzroci bolesti počinju se tražiti u prirodi ljudskog organizma. Hipokratov način razmišljanja promijenio je iz temelja antičku medicinu, a na njegovom tragu stoljećima ostaju brojni grčki i rimski liječnici. Pregled tog procesa prikazan je s naglaskom na to kako najpoznatiji antički liječnici doživljavaju ljudski organizam, što sve utječe na njega te kakav pristup liječnik treba imati prema bolesti i oboljelom. Prikazom prikupljanja, pripreme i skladištenja sastojaka ukazuje se na niz ljekovitih pripravaka koji oboljelom stoje na raspolaganju.            Kao posljednji korak pri liječenju, onaj koji se primjenjuje samo kada je to neizbježno, navodi se nekoliko invazivnih zahvata. Izabrani su prema njihovoj učestalosti u antičko (prijelomi, ratne ozljede) ili današnje vrijeme (operacija sive mrene, vađenje kamenaca) te zanimljivosti samog postupka (trepanacija, venesekcija). Kao potvrdu za dio prikazanih zahvata izlaže se i osteološki materijal s tragovima ozljeda ili zahvata koje upućuju na uspješno liječenje.

Obljetnica vezana uz Zbirku rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska Arheološkog muzeja u Zagrebu veže se uz još jednu veliku obljetnicu, stotinu godina od osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Stoga smo u Arheološkom muzeju u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja  2017. godine, za različite dobne skupine posjetitelja, pripremili niz radionica i popularno-znanstvenih predavanja na temu zdravlja sa brojnim suradnicima. Vrijednost projekta prepoznali su i podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.