Recikliraj, ideje iz prošlosti

1

PDF kataloga

Naziv izložbe: Recikliraj, ideje iz prošlosti

Autori izložbe: dr.sc. Andreja Kudelić, Institut za arheologiju, Zagreb

dr.sc. Ina Miloglav, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

dr.sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu

Mjesto i vrijeme održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Trajanje izložbe: 14.11.-10.12.2017.

Scenografija, oblikovanje i grafička priprema izložbe: Antun Sevšek, Damir Gamulin

Sažeti opis izložbe

Izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti organizira se u suradnji Instituta za arheologiju, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbom se nastoji prikazati na koji način su naši preci reciklirali materijale, ponovno upotrebljavali predmete te na koji je način taj koncept ugrađen u kulture iz prošlosti. S obzirom da je recikliranje iznimno složen, ali i univerzalan fenomen, bilo da se promatra u sadašnjosti ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Iz bogate arheološke kulturne baštine odabrani su predmeti napravljeni od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) i postavljeni su u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.

Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, izložbom se autori osvrću i na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima, no ne zanemaruje i brojne primjere simboličke prenamijene odnosno „recikliranja“ predmeta i prostora u prošlosti.

Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo. Izložbom se također nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

Osim izložbe pripremljena je i znanstvena monografija posvećena temi recikliranja i ponovne upotrebe u prošlosti, a istovremeno s trajanjem izložbe planira se održavanje javnih predavanja i radionica namijenjenih djeci i mladima. 

Suradnici na izložbi

Selena Vitezović - Arheološki institut Beograd, Srbija,

Tomislav Bilić, Ivan Drnić, Igor Krajcar, Dora Kušan, Miroslav Nađ, Ivan Radman-Livaja, Ana Solter, Srećko Škrinjarić, Igor Uranić - Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska

Snježana Karavanić, Ivana Ožanić Roguljić - Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska 

Ana Franjić, Ian Freestone - Institute of Archaeology, University College London, United Kingdom

Karina Grömer - Naturhistorisches Museum Wien, Austria 

Ivan Alduk - Konzervatorski odjel u Imotskom, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska

 Jasna Vuković - Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu, Srbija 

Jure Šućur - Odjel za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zadru, Hrvatska 

Dino Demicheli, Ana Pavlović, Tihomila Težak-Gregl, Martina Rončević, Rajna Šošić Klindžić

Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

  

Tehnička izvedba izložbeSiniša BlažićAna Đukić, Igor Krajcar, Stipan Kujundžić, Nenad Milić, Stjepan Marinković, Vedran Mesarić, Ivan Troha, Srećko Škrinjarić

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli: Grad Zagreb, Arheološki muzej u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Predmete na izložbi ustupili suArheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju

Plakate za reciklažu ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu,Hrvatski prirodoslovni muzej, Moderna Galerija

Sponzori: Eko-Flor, Panda-commerce d.o.o, Vetropack Straža

Pedagoški program uz izložbu: Zorica Babić

Marketinška djelatnost: Branimir Ivić