Göbeklitepe: čovjek i život

 Fotografska Izlozba Gobeklitepe Covjek I Zivot

U sklopu Tjedna turske kulture, Institut Yunus Emre u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu organizira izložbu fotografija pod nazivom Göbeklitepe: čovjek i život. Uz otvorenje izložbe, 16. svibnja 2019., s početkom u 19 sati, Celal Uludağ održat će predavanje o istoimenom lokalitetu.

Celal Uludağ je rođen 1978. godine u Şanlıurfi, a završio Odsjek za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta Selçuk. Trenutno radi u upravi Muzeja u Şanlıurfi kao ravnatelj i voditelj je tima za iskapanje Göbeklitepea.

Göbeklitepe se nalazi u Turskoj, blizu mjesta Örencik, udaljenog 21 kilometar od Şanlıurfe, središnjeg grada regije. Nalazište je otkriveno 1963. godine tijekom istraživanja koja su zajednički provodili Sveučilišta iz Istanbula i Chicaga. Prava vrijednost nalazišta došla je do izražaja u arheološkim istraživanjima nakon 1994. godine. Utvrđeno je da su to vjersko središte izgradile zadnje grupe lovaca koje su prelazile na sjedilački način života. Do zaključka, da je Göbeklitepe važno vjersko središte, došlo se tumačenjem razvijenog i dubokog sustava vjerovanja, u odnosu na okolinu, koje su tadašnji lovci - sakupljači imali. Vjeruje se da je najranije korištena struktura A iz pretkeramičkog neolitika / mlađeg kamenog doba (PPN, Pre-Pottery Neolithic; 9.600 - 7.300 pr.Kr). Utvrđeno je da je Göbeklitepe korišten kao vjersko središte do 8. tisućljeća pr.Kr, a nakon toga je napušten. Sve to, uz građevinske strukture, čini Göbeklitepe jedinstvenim i posebnim. Tako je na 42. zasjedanju UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu 2018. godine i Göbeklitepe dodan na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine.