23. 2. 2024. U Galeriji AMZ održana tribina "Muzeji za budućnost: razvoj publike"

U četvrtak, 22. veljače 2024. godine, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu održana je tribina Muzeji za budućnost: razvoj publike, posvećena ključnim pitanjima kulturnog sektora: Kako privući i zadržati publiku? Kako osnažiti kulturnu participaciju? Kako zadržati pažnju publike?

Muzeji, kulturne institucije i inicijative, bilo privatne ili javne, moraju se konstantno samovrednovati kako bi zadržali ili ojačali svoje uloge. Kulturne institucije ili inicijative “obavljaju“ više različitih svrha istovremeno, no izvjesno je da je komunikacijska svrha sve važnija. Uspješnom komunikacijom takve institucije ili inicijative opravdavaju svoje djelovanje i društvenu svrhu. Primjerice, stalni postavi i izložbe najneposrednija su vrsta komunikacije i predstavljanja neke ideje u javnom prostoru.

Na tribini Muzeji za budućnost: razvoj publike bilo je riječi o razvoju publike kao o strateškom procesu kojeg koriste organizacije kako bi proširile i uključile svoju ciljanu publiku. Različite pristupe razvoju publike predstavili su: Wilhelmina Zelić Debeljak, u ime ravnateljice Muzej grada Zagreba, Aleksandre Berberih Slane, Daniel Tomičić i Tina Marković iz Zagreb Design Weeka te Laura Orlić i Mate Marić iz Artivist Companyja uz moderiranje Marije Jurić iz Brodota.

Muzej grada Zagreba predstavio je niz aktivnosti koje provode u cilju približavanja svog muzeja, stalnog postava i izložbene djelatnosti različitim društvenim skupinama. Posebno ističemo pedagoško-edukacijski program Žive slike koji je već prepoznat od strane publike kao značajan kulturni događaj oživljene povijesti u Zagrebu te edukativno-društvenu aktivnost Treća subota namijenjenu društvenoj skupini koju najrjeđe zatičemo u muzejima - studentima.

Govornici iz Zagreb Design Weeka su predstavili svoju inicijativu i kako je izgledao njihov put do razvoja onog što je danas prepoznato kao najvažniji i najveći hrvatski festival dizajna. Otvorenost i razumijevanje potreba publike možemo istaknuti kao temeljne niti vodilje ovog festivala dizajna. Brojni popratni sadržaji uz samu izložbu dizajna, čine ovaj festival nezaobilaznim mjestom društvenog života u gradu te su uspjeli izgraditi vjernu publiku. Na samoj tribini su podijelili strategije kroz koje će pokušati privući i angažirati novu publiku u budućim izdanjima Zagreb Design Week-a.

Govornici iz Artivist Company predstavili su demo verziju aplikacije My Museum Experience koja se služi digitalnim tehnologijama i snagom storytellinga. Namijenjena je osnaživanju posredničke uloge muzeja u interakciji između fundusa i publike. My Museum Experience je rješenje za razvoj publike i stvaranje emocionalno bogatih, personaliziranih iskustava koji potiču na ponovni posjet. Istovremeno ovo rješenje muzejima omogućava fleksibilnost, širenje publike i uvid u iskustva publike.

Nakon predstavljanja triju bitno različitih inicijativa uslijedila je rasprava kroz koju su se definirali jasni stavovi govornika i sudionika tribine o nužnosti rada na daljnjoj demokratizaciji muzeja kroz fizičko i društveno otvaranje istih. Istaknuta je i važnost kulturne edukacije i suradnje muzejskih i obrazovnih ustanova kao ključnog polazišta za razvoj nove publike. Bitno je raditi na razumijevanju kulturne baštine kao zajedničkog, kolektivnog dobra. Na taj način afirmiramo ulogu baštine u oblikovanju kolektivnih i individualnih identiteta i razumijevanju povijesti, kulture te vrijednosti koje nas definiraju. Očuvanje baštine omogućuje trajnost kroz prijenos znanja i tradicija, potiče obrazovanje, ekonomski napredak i kulturni razvoj te jača međukulturalnu razmjenu, dijalog te poštovanje različitosti unutar društva.

Među sudionicima su se našli brojni predstavnici kulturnih institucija i inicijativa. Zahvaljujemo se predstavnicima iz: Arheološkog muzeja Zagreb, Kulturnog centra Travno, Galerije Priča, Etnografskog muzeja, udruge Kruzej, Galerije Klovićevi dvori, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Kuće Šenoa, Muzeja iluzija, Muzejsko dokumentacijskog centra, Gliptoteke, Prijatelja baštine Ivanić-Grada, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja Sveti Ivan Zelina, Narodnog sveučilišta Dubrava, Muzeja čokolade Zagreb, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Snimku tribine možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=QVkXs-yuznk

Događaj je sufinanciran od strane Erasmus+ programa EU, u sklopu projekta COOLTOUR - Millennials for Cultural Heritage. Rezultati projekta, smjernice i alati u razvoju publike dostupni su na: https://project.cooltour.app/toolkit-for-heritage-managers/

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje