Donacije

U nedjelju, 22. ožujka 2020. Zagreb je pogodio najveći potres u posljednjih 140 godina. U 6:24 sati zemlja se zatresla jačinom 5,5 stupnja po Richterovoj ljestvici. Veliki dijelovi grada, uključujući i čitavu zaštićenu povijesnu cjelinu Donjega i Gornjega Grada, u kratkom su roku pretrpjeli ogromnu štetu, koja se u ovome trenutku zbirno procjenjuje na 42 milijarde kuna.

Potres je znatno oštetio zgradu Arheološkog muzeja u Zagrebu, kao i velik broj izuzetno vrijednih predmeta iz stalnog muzejskog postava. Pretpovijesne posude, antičke grčke vaze, rimske skulpture, uništene su u djeliću sekunde: na svu sreću, zasigurno ne nepovratno. U stotinu i sedamdeset četiri godine Muzeja, ova će nedjelja još dugo biti upamćena kao njegov najsudbonosniji dan.

Od prvoga dana muzejski su djelatnici prionuli prvo na spašavanje, a potom i na temeljitu zaštitu svih ugroženih dijelova postava. Najvrjedniji i najreprezentativniji izlošci poput Zagrebačke lanene knjige, vučedolske golubice ili prekrasnog kamenog portreta carice Plautille iz Solina, u kratkom su roku osigurani i pohranjeni na sigurno mjesto.

Nakon što je zaključeno ovo prvo, najkritičnije razdoblje za opstojnost Muzeja, pred nama se nalazi drugo, na više načina mnogo kompleksnije i zahtjevnije razdoblje. Očekuje nas dugotrajna restauracija stotina oštećenih predmeta; osnovna građevinska sanacija; izrada projektne dokumentacije za sanaciju te adaptaciju zgrade; sustavna i temeljita građevinska sanacija. Uza sve to, u znatno otežanim uvjetima radit ćemo i na tome da naše aktivnosti usmjerene na naše posjetitelje, publiku i javnosti budu što je moguće kvalitetnije i šire, jednako kao i drugi oblici naših muzejskih te znanstveno-istraživačkih aktivnosti.

Da bismo uspjeli u svemu tome potrebna nam je Vaša pomoć!

 

Donaciju možete uplatiti izravno na račun Muzeja.

Želite li pomoći Arheološkom muzeju u Zagrebu donacijom materijala, opreme ili usluga obratite nam se za više informacija na e-mail adresu: amz@amz.hr

Podaci za uplatu izravno na račun Muzeja.

Primatelj:

Arheološki muzej u Zagrebu

Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

10000 Zagreb

OIB 79157146686

IBAN HR83 2360000 11014 69572

SWIFT ZABAHR2X

Opis plaćanja: Donacija za sanaciju AMZ-a od posljedica potresa

Uplatitelj: Ime i prezime, adresa

 

Arheološki muzej u Zagrebu obavezuje se na čuvanje svih podataka uplatitelja donacije kako je navedeno u Politici privatnosti objavljenoj na mrežnim stranicama Muzeja.

Osobne podatke uplatitelja donacije prikupljamo za izdavanje Potvrde o uplaćenim donacijama za uvećanje porezne osnovice, dokument koji uplatitelji mogu koristiti prilikom podnašanja porezne prijave u svrhu ostvarivanja poreznih olakšica. Potvrdu o uplaćenim donacijama šaljemo na e-mail adresu. Ako ste učinili uplatu izravno na račun muzeja, molimo Vas da nam za potrebe dobivanja potvrde pišete na e-mail adresu: amz@amz.hr

Uplatitelj donacije pristaje da se njegovi podaci (isključivo ime i prezime) javno navode na Popisu donatora kojim će se Arheološki muzej u Zagrebu javno zahvaliti donatorima za pomoć u sanaciji Muzeja nakon potresa 22. ožujka 2020. godine.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje