Predavanje i degustacija

Predavanje i degustacija
Priča o Česima i kuhanju piva

29. siječnja 2019. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu 1. kat
ulaz besplatan

Vjerojatno najstarija industrijska pivovara u Republici Hrvatskoj, Pivovara Daruvar, iduće godine slavi 180 godina neprekidne proizvodnje piva. Svoje osnivanje može zahvaliti grofu Jankoviću, osnivaču grada Daruvara ali i činjenici da je Daruvar i okolica u vrijeme osnutka bila obećana zemlja brojnim češkim doseljenicima koji su sa sobom donijeli tradiciju proizvodnje i potrošnje piva. 

Neprekinuta tradicija zadržana je u pivskom brandu, Staročeško, koji je vezan uz Pivovaru Daruvar još od osnutka u 19. stoljeću. Prijenos iskustva s generacije na generaciju radnika koji svoju strast, a često i češko porijeklo, ugrađuju u piva Pivovare Daruvar osigurava održavanje češke tradicije u hrvatskom pivarstvu. Kako u prošlosti, tako i danas, tradicija i strast pokretači su proizvodnje piva u Pivovari Daruvar koja se uspješno uključila u brzorastući trend ponude specijalnih, tzv. craft piva, svojom novom pivskom linijom 5thELEMENT.

Predavač

Rođeni Daruvarčanin Krešo Marić (*1967) zaposlio se u Pivovari Daruvar u dobi od 25 godina, 1993. godine, nakon što je diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nekoliko se godina bavio genetikom u jednoj velikoj farmaceutskoj tvrtki. No srce ga je vuklo u rodni grad, što vjerojatno ima veze i s obiteljskim naslijeđem. Početkom 20. stoljeća proizvodnju je u pivovari vodio brat njegova djeda Veno Orct, koji se u Daruvar doselio iz Češke poput mnogih svojih sunarodnjaka koji su kao zanatlije u potrazi za poslom dolazili u taj kraj. 2010. godine Krešo Marić postaje voditelj proizvodnje i autor je novih recepturi specijalnih, tzv. craft piva u liniji 5thELEMENT.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje