Radionica

Radionica
Češke pisanice

6. travnja 2019. 12-15 sati
Galerija AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb

Tijekom radionice pod stručnim vodstvom Jane Kopáčkove saznat ćete koje se tradicionalne tehnike ukrašavanja Uskršnjih jaja koriste u Češkoj od Srednjeg vijeka pa sve do danas. Prvi poznati nalaz obojenih ljuski jajeta iz Češke datiran je u početak 11. stoljeća, a pronađen je tijekom arheoloških istraživanja u Južnoj Moravi.

Na radionici će se koristiti dvije tehnike - vosak i grebanje. Pisanice koje napravite moći ćete ponijeti sa sobom kako biste njima ukrasili svoj Uskršnji stol.

Jaje je vrlo prikladan predmet za bojanje, zbog svoga oblog oblika i dovoljno čvrste ljuske. U prošlosti su se jaja bojala na prirodne načine, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja boje i umjetnim jestivim bojama. Prije bojanja, jaje se može i ispuhati; kroz probušenu rupicu iscuri bjelanjak i žumanjak pa ostane samo ljuska jajeta. Tako jaje ima duži vijek trajanja. Najčešće prirodno bojenje jaja je pomoću ljuske crvenog luka, a rjeđe od cikle, korijena broća* ili crvenog radiča da bi se dobila crvena boja.

Pisanice su znale dobiti i crnu boju bojanjem čađom ili bobicama bazge ili duda, a često je bilo i bojenje hrastovom korom da bi se dobila smeđa boja. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala od raznog bilja, najčešće od špinata, koprive ili poriluka. Pritom se osim potpunog bojenja jaje moglo prešarati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojenja skida se sloj voska ispod kojeg jaje ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila kakva travka ili listić, često djetelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras. Posebna je tehnika ukrašavanja pisanica, osim šaranja voskom i ukrašavanja biljkama, bilo i ukrašavanje slamom. Jaja bi se omatalo slamkama da se dobiju razni oblici ili bi se pak slamke razrezale i lijepile na jaja tvoreći raznolike ukrase i šare.

Boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje. Pisanice mogu biti jednobojne, dvobojne ili višebojne. Nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu.
Simbolika boja na pisanicama:

 • Crvena - duhovna budnost, djelotvornost, milosrđe, radost života i ljubavi
 • Bijela - čistoća, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost
 • Žuta - svjetlost, žetva, mladost, čistoća
 • Zlatna - duhovnost i mudrost
 • Crna - vječnost, smrt, strah i neznanje
 • Plava - istina, nebo, dobro zdravlje i vjernost
 • Zelena - plodnost, zdravlje, nadu, svježinu i bogatstvo
 • Ružičasta - uspjeh i zadovoljstvo
 • Smeđa - velikodušnost, žetva i tlo
 • Ljubičasta - vjera, povjerenje, strpljivost i post

Kombinacija boja na pisanici koja ima simboličko značenje:

 • Bijela i crna - žalost, poštovanje pokojnih
 • Crvena i crna - neukost koja proizlazi iz strasti
 • Crvena i bijela - poštovanje

*broć (lat. brattea i bractea: list) (Rubia), rod trajnih zeljastih biljaka iz porodice broćeva (Rubiaceae). Kod nas u primorju rastu dvije vrste: rukovež (Rubia peregrina) i pravi broć (R. tinctorum). Obje su se uzgajale radi podanaka, od kojih se dobivala poznata boja broćevo crvenilo (alizarin).

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje