Predavanje i degustacija

Predavanje i degustacija
Nova runda i #DoživiHmelj inicijativa

28. svibnja 2019. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu 1. kat

Za sam početak #DoživiHmelj priče, moramo se vratiti u 2009. godinu kada dva prijatelja, Marko Filipin i Miroslav Šuvak, kreću u svoje prve pivske korake. Kućna proizvodnja piva (eng. Homebrewing) tada još nije uzela maha u Hrvatskoj i bilo je svega oko 50-ak aktivnih homebrewera. U jesen 2009. godine, donijeli su odluku koja će usmjeriti sve njihove daljnje korake - odlučuju krenuti s homebrewingom i skuhati svoje prvo pivo. 

Nakon prvog skuhanog piva shvaćaju kako je homebrewing možda i najbolji hobi na svijetu te kreću u dubinsko istraživanje cijele tematike - od načina proizvodnje, tehnika proizvodnje, pivskih stilova pa do kuhanja piva skoro svaki drugi tjedan. Nakon tri godine aktivnog kuhanja piva u kućnoj radinosti, došlo je i vrijeme da se razmisli o sljedećoj razini. Kobni je bio dvanaesti mjesec 2012. godine kad je pala ideja o osnivanju vlastite pivovare. Nakon kuhanja različitih pivskih stilova, došlo je i to vrijeme. Vizija je bila tu, planovi su bili na papiru i donesena je odluka - bilo je vrijeme da se pivovara otvori i u pravnom obliku.

21. lipnja 2013. godine registrirana je Nova Runda j.d.o.o. s osnovnom djelatnošću proizvodnje piva. Točno godinu dana nakon registracije firme, 21. lipnja 2014. godine održala se prva promocija Nove runde u javnosti na kojoj je predstavljeno njihovo prvo pivo - Nova Runda APA! Ta promocija je označila novu točku u hrvatskoj pivskoj povijesti i predstavila eru novog vala pivara - pivara proizašlih iz homebrewing scene, pivara koji su radili pivo u kućnoj radinosti i koji su htjeli svoj hobi pretočiti u profesionalnu karijeru - to je bio početak hrvatske craft revolucije!

Predavač

Marko Filipin, glavni alkemičar. Dresira sladove i hmeljeve u #DoživiHmelj ritmu.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje