O ciklusu događanja

Preuzmite Program kulturnih događanja Four Seasons of Czech Culture

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom 2019. godine svojim posjetiteljima i široj publici predstavlja međunarodni kulturni program FOUR SEASONS of CZECH CULTURE koji se sastoji od predavanja, izložbi, radionica za odrasle te koncerta. Cilj programa je predstaviti češku kulturu, glazbu, umjetnost i arheologiju široj hrvatskoj javnosti, ali i spojiti ove dvije države, dvije kulture kroz višeslojnu i plodonosnu suradnju.

Staro kulturno naslijeđe Republike Češke i suvremena umjetnost veoma su bogate i zaslužuju biti predstavljene van granica domovine. Naziv projekta je FOUR SEASONS of CZECH CULTURE, referirajući se na četiri godišnja doba jer kao što su onâ, raznolika je i bogata češka kultura. Svako je doba po nečemu zanimljivo i specifično te upravo na taj slikovit način planiramo predstaviti i različita događanja koja će se odvijati u Zagrebu u sklopu ove manifestacije putem izložbi, predavanja, radionica i koncerata.

Navedeni program prva je međunarodna suradnja ovoga tipa i ove veličine koja je do sada izvedena u Arheološkom muzeju u Zagrebu, ali i šire na razini kulturnih institucija grada Zagreba. Prvi se put realizira kulturni program koji se sastoji od ciklusa arheoloških predavanja, glazbenih koncerata, umjetničkih i arheoloških izložbi i tradicionalnih radionica, uz jedan specifičan detalj, a to je naglasak na češku tradiciju, baštinu i suvremeno stvaralaštvo. Ostvareni su kontakti s brojnim češkim kulturnim institucijama i pojedincima, koji su više nego spremni sudjelovati u projektu ovakvog obujma i značaja.

Predavanja su svakako stručna, ali većina tema je zanimljivog, popularnog karaktera, osmišljena s ciljem da privuče javnost, a ne isključivo struku. Izložbe su i arheološke tematike i umjetničke, a povezuje ih zajednički nazivnik – ljepota žena i krajolika. Glazba je usmjerena na rad čeških skladatelja ili pak sastave tvore češki glazbenici koji izvode hrvatsku i/ili češku glazbu. Svi su aspekti projekta prožeti raznovrsnim detaljima stručnog, popularnog, hrvatskog i češkog karaktera.

Programom želimo upoznati građane Zagreba s različitim aspektima češke kulture, ali i produbiti veze između dvije države na kulturnoj i stručnoj razini. Programom se također nastoji potaknuti bolje razumijevanje i povezanost dvaju naroda, razmjena likovnih umjetnika, glazbenika, umjetničkih ansambala, znanstvenika i muzejskih profesionalaca.  Potiče se izravna suradnja između ustanova, organizacija i udruga s područja kulturne baštine i glazbe.

Realizaciju programa financijski je pomogao Grad Zagreb.

Program se održava pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje