Predavanje i degustacija

Predavanje i degustacija
Priča o kuhanju piva u Medvedgradu

28. veljače 2019. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu 1. kat
ulaz besplatan

Pivovara Medvedgrad je najstarija craft, neovisna pivovara u Hrvatskoj. Pivska priča u Medvedgradu počela je 1994. godine kada je pojam craft pivarstva bio na počecima razvoja i u samoj Americi.

Na samom početku, Pivovara Medvedgrad usko je surađivala s Institutom za pivarstvo iz Praga, čiji su tehnolozi i napravili prve recepture za lager pive Zlatni medvjed, Crna kraljica i Grička vještica. 

Pivovara Medvedgrad proizvodi pivo na tradicionalan način ali s modernom tehnologijom što podrazumijeva da se u proizvodnji piva isključivo pazi na kvalitetu sirovina, odnosno da ne upotrebljava nikakve aditive, već da se te kvalitetne sirovine pomoću moderne tehnologije prerade u vrhunsko pivo. Proizvodi i lagere i IPA-e, odnosno radi piva donjeg i gornjeg vrenja, lagere i ale-ove. 

Svako pivo prije izlaska na tržište prolazi detaljnu analizu u vlastitom laboratoriju, od mikrobiologije pa do analize alkohola, diacetila i drugih potrebitih analiza kako bi krajnji potrošač dobio uvijek vrhunsko pivo.

Pivovara Medvedgrad ove godine slavi 25 godina svojeg rada, a ove godine planira pustiti u pogon novo postrojenje sa varionicom od 6000 litara, novom punilicom za boce, postrojenjem za propagaciju kvasca… čime želi i dalje nastaviti proizvoditi prirodno i uvijek isto pivo. Vizija Pivovare Medvedgrad jest da ona svojim pivom i načinom rada inspirira druge da budu bolji.

Predavač

Božidar Kostanjčar (*1981) diplomirani inženjer biotehnologije zaposlio se u Pivovari Medvedgrad 2007. godine kao tehnolog. 2008. godine postaje voditelj proizvodnje piva i majstor pivar. Sam kaže da mu je nakon obrazovanja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu najviše pomogao tehnolog s pivarskog instituta u Pragu, Pavel Bartušek. Bio mu je mentor tijekom prve godine rada u Pivovari Medvedgrad i pokazao mu je i objasnio kako teorijsko znanje naučeno na fakultetu primijeniti u praksi. Od tih početaka do danas, Božidar Knostanjčar je skuhao 13 stilova piva za hrvatsko tržište.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje