Predavanje

Predavanje na engleskom jeziku
The world beyond the Roman province of Pannonia

srijeda 30. listopada 2019. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu
ulaz besplatan

U prvim stoljećima poslije Krista Rimsko Carstvo postiglo je najveći teritorijalni opseg. U to vrijeme, njegove sjeverne granice dosezale su do Dunava, gdje se nalazila provincija Panonija. Do vrlo značajnog razvoja došlo je i na sjeveru gdje su germanske zajednice održavale raznolike odnose s Rimljanima u obliku trgovinske razmjene, političkih pregovora ali i intenzivnog ratovanja.

Tijekom Markomanskih ratova od 172. do 180. godine rimska vojska probila se duboko u ovo područje. Na predavanju bit će predstavljeni najatraktivniji arheološki nalazi rimskog podrijetla koji ilustriraju raznolikost rimsko-germanskih odnosa.

Predavači

Mgr. Balázs Komoróczy, Ph.D. završio je klasičnu arheologiju i povijest na Karlovom sveučilištu u Pragu i poslijediplomski studij arheologije na Sveučilištu Eötvös Lóránd u Budimpešti. Od 1995. godine istraživač je na Institutu za arheologiju Akademije znanosti u Brnu. Njegova je specijalizacija rimsko-provincijska arheologija i germanska plemena u srednjem Podunavlju. Voditelj je arheoloških istraživanja rimskih vojnih logora u Moravskoj (Hradisko kod Mušova).

Mgr. Marek Vlach, Ph.D. završio je arheologiju na Masarykovu Sveučilištu u Brnu. Od 2009. godine radi kao istraživač u Institutu za arheologiju u Brnu. Fokusira se na razvoj društvenih struktura barbarskih plemena i rimsko-barbarskih interakcija u kontekstu arheoloških nalaza. Također se bavi primjenom prirodnih znanosti i digitalnih metoda u arheologiji.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje