Predstavljanje knjige Liber i mumija

ONLINE PROGRAM
24. 3. 2021. 19 sati

Predstavljanje knjige "Liber i mumija"

Govornici:

  • Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
  • Igor uranić, urednik i autor, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu
  • dr. sc. Mislav Čavka, autor, doktor medicine - radiolog

Poveznica za pristup Zoom događanju

ZAGREBAČKA LANENA KNJIGA i ZAGREBAČKA MUMIJA najpoznatiji su spomenici u posjedu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Riječ je o najdužem ikada pronađenom etruščanskom tekstu s 1200 riječi i mumiji na čijim lanenim povojima je tekst napisan. Liber (ili Zagrebačka Lanena knjiga) i mumija stigli su u Zagreb 1868. godine u vrijeme formiranja nacionalnih institucija pod utjecajem Ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, kao dar iz oporuke Mihaela Barića, Hrvata koji je živio u Beču i bavio se prikupljanjem starina. Bilo je to upravo u vrijeme zasnivanja i prikupljanja fundusa Narodnog muzeja.

Liber linteus i mumija poznati su i proučavani diljem svijeta, i oni su svakako, kad je riječ o interesu publike, najveća atrakcija Arheološkog muzeja u Zagrebu. S druge strane, golem je i konstantan, i interes znanstvenika koji se bave etruskologijom, ali i samim zagonetnim pitanjem povezanosti egipatske mumije i etruščanskoga teksta.

S obzirom na trajan interes domaće i svjetske javnosti za Liber linteus i Zagrebačku mumiju monografija Liber i Mumija koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku bila je nužan korak u prezentaciji tih dvaju najpoznatijih spomenika u Arheološkom muzeju u Zagrebu uopće. Naime, posljednja publikacija koja je nizom znanstvenih i stručnih radova obuhvatila povijest i značenje ovih dvaju spomenika, pod naslovom LIBER LINTEUS ZAGREBIENSIS – posebno izdanje Vjesnika Arheološkog  muzej u Zagrebu, čiji urednik je bio Ante Rendić-Miočević, objavljena je 1986. godine. Od te tiskovine preostali su samo arhivski primjerci, te je bilo potrebno objaviti novu, koja će uz povijest i prezentaciju Libera i mumije, također prikazati i sva znanstvena istraživanja koja su se dogodila u međuvremenu – osobito u 21. stoljeću. Urednik ove nove publikacije je muzejski savjetnik i voditelj Egipatske zbirke Igor Uranić, a tekstove je napisala grupa autora s područja povijesti, lingvistike, radiologije i grafologije.

SADRŽAJ KNJIGE

I. Povijest

Liber i Mumija —
atrakcija i enigma Arheološkoga muzeja u Zagrebu
Igor Uranić

Etruščani —
podrijetlo i vjerovanja naroda
zaogrnutoga misterijom (in brevis)
Kornelija A. Giunio

II. Etrurski jezik

Hipoteze o podrijetlu etrurskoga jezika
Ante Petrović

Lingvistički opis etrurskog jezika
Kristina Šekrst

III. Nova istraživanja

Grafička tehnologija Zagrebačke lanene knjige
Dorela Dujmušić, Damir Modrić, Vesna Džimbeg-Malčić

X paleoradiologija
Mislav Čavka

Foto:
Igor Krajcar/AMZ

 

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje