Dani europske baštine 2023

U povodu obilježavana Dana europske baštine 2023, u nedjelju 1. listopada 2023., Arheološki muzej u Zagrebu organizira Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu - UČIMO OD RIMLJANA.

Preuzmite programsku knjižicu Dana europske baštine 2023

U nedjelju 1. listopada 2023. godine od 12 do 18 sati u Arheološkom parku Andautonija u sklopu programa UČIMO OD RIMLJANA bit će organizirane radionice i igraonice. Posjetitelji će imati priliku izraditi glinene uljanice u kalupima kao i jednostavne igračke od gline i tkanine. Program UČIMO OD RIMLJANA uključuje obilazak lokaliteta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama kao što su Mali arheolozi, rimska moda i igre.

Dobro došli su i kućni ljubimci, a ulaz je besplatan.

Rimski grad Andautonija

U današnjem selu Ščitarjevu, desetak kilometara jugoistočno od Zagreba, nalazio se rimski grad - Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, na mjestu gdje je rimska cesta Poetovio (Ptuj) – Siscia (Sisak) prelazila rijeku Savu. Zahvaljujući sustavnim arheološkim istraživanjima poznato je da je Andautonija bila grad s kamenom opločenim ulicama, gradskom kanalizacijom i luksuzno opremljenim javnim i stambenim objektima. Dosadašnji nalazi u Ščitarjevu, kao i epigrafski spomenici na kojima se spominje kao municipium Andautonia i res publica Andautoniensium, svjedoče da se radilo o gradu koji je tijekom 400 godina bio centar prostora na kojem se danas prostiru Zagreb i Velika Gorica.

Arheološki park Andautonija
Arheološki park se nalazi se u središtu današnjeg sela Ščitarjeva, gdje se može razgledati dio rimskog grada Andautonije. Uz očuvani i prezentirani dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 m, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade.

U Interpretacijskom centru nalazi se interaktivna izložba - Rimski mirisi, a u zgradi se nalazi i suvenirnica s bogatom ponudom originalnih suvenira.
Uz lokalitet izložene su kopije najznačajnijih kamenih spomenika nađenih na prostoru Ščitarjeva. Arheološki park opremljen je interpretacijskim pločama s uređenim prostorom za radionice i igraonice.

Arheološki park Andautonija dio je Europske kulturne rute - Rute rimskih careva.

Radno vrijeme Arheološkog parka Andautonija
Arheološki je park otvoren od 1.svibnja do 1.studenoga 2023., subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dane za najavljene grupe prema dogovoru.

Do Ščitarjeva se najbrže stiže Radničkom cestom, preko Domovinskog mosta (na drugom semaforu lijevo), od centra Zagreba petnaestak minuta vožnje.

Foto:
Arheološki park Andautonija, I. Krajcar/AMZ

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje