Noć muzeja 2023

U Noći muzeja 2023. u petak, 27. siječnja, Arheološki muzej u Zagrebu, za publiku je pripremio program sa stvarnim i virtualnim sadržajima.

petak, 27. siječnja 2023. - Noć muzeja
Radno vrijeme Muzeja, Suvenirnice i Galerije AMZ
od 18 sati do 1 sat

U Noći muzeja od 18 do 1 sat u Arheološkom muzeju u Zagrebu na 1. katu posjetitelji mogu razgledati dvije izložbe.

Izložba Lobor – ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja koja se na lokalitetu Lobor – Majka Božja Gorska, pod vodstvom dr. sc. Krešimira Filipca provode od 1998. godine.

Izložba plakata Priča o Haninom kovčegu koja je postavljena je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja.

Zbog tekuće obnove nije moguće razgledati stalni postav Muzeja.

U Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, od 18 do 1 sat posjetitelji mogu razgledati izložbu Bestiarium Antiquum koja prezentira predmete iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, mahom one koji nikada nisu bili izlagani niti publicirani u stručnoj literaturi. Predmeti su predstavljeni kroz prizmu namjene, dekoracije, zoomorfnog simbolizma i šireg kulturno-religioznog konteksta, dok vizuali izložbe nude širi pogled na odnos antičkog čovjeka prema životinjama.

Na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr u Noći muzeja 2023 u AMZ VIRTUALNOM MUZEJU za posjetitelje su dostupni razni sadržaji. Virtualna šetnja stalnim postavom, 3D modeli arheoloških predmeta, i virtualne izložbe od kojh izdvajamo one nastale u 2022. godini: SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici, 3D priča - idemo u pustolovinu i Virtualni stari egipat. U AMZ virtualnom muzeju također se mogu razgledati filmovi i  vizualizacije pretpovijesnih krajolika Viškovaca i Kaptola i rutu Put neandertalaca u Hrvatskoj, vodiči kroz stalni postav, projekt Zagreb dok ga još ni bilo, zanimljivosti iz numizmatike i zabava za najmlađe.

U edukativnom dijelu mrežnih stranica Muzeja novost je dio posvećen egiptologiji na kojem posjetitelji mogu saznati i naučiti osnove egiptologije koja uključuje povijest, kronologiju, zemljopis, imena bogova i mjesta, o jeziku i hijeroglifima, mitologiji, o Egiptu u Zagrebu, znanstveni članci i zanimljivi linkovi.

Suvenirnica Arheološkog muzeja u Zagrebu
U povodu Noći muzeja 2023.
Popust 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i na suvenire vlastite proizvodnje.

amz-shop.hr webshop Arheološkog muzeja u zagrebu
U povodu Noći muzeja 2023. 27. i 28. siječnja 
Popust od 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i na suvenire vlastite proizvodnje.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje