Predstavljanje knjige Ostava iz Mazina i 55. broja Vjesnika AMZ-a

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na predstavljanje dva nova izdanja Arheološkog muzeja u Zagrebu

Knjiga "Ostava iz Mazina" autorice Anje Bertol Stipetić
i
55. broj Vjesnika Araheološkog muzeja u Zagrebu (VAMZ)

petak, 24. ožujka 2023. u 12 sati
Arheološki muzej u Zagrebu, 1. kat, Velika dvorana

Knjigu „Ostava iz Mazina“ predstavit će urednik Tomislav Bilić, voditelj Numizmatičkog odjela AMZ-a, recenzentica Ana Pavlović s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i autorica Anja Bertol Stipetić, kustosica AMZ-a.

Vjesnik AMZ-a predstavit će glavni urednik, Tomislav Bilić, voditelj Numizmatičkog odjela AMZ-a, i Ante Rendić Miočević, AMZ (u mirovini)

Knjiga Ostava iz Mazina, autorice Anje Bertol Stipetić, kustosice Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, devetnaesto je izdanje u seriji Katalozi i monografije Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Monografijom Ostava iz Mazina stručnoj i široj javnosti prezentirano je ukupno 1560 mazinskih predmeta iz bogatog fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. Svi predmeti su klasificirani i tipološki razvrstani te obrađeni prema suvremenoj numizmatičkoj metodologiji, a također prikazani u odnosu na čitavi horizont mazinskih ostava. Po prvi puta su učinjene i analize sastava najstarijeg segmenta ostave iz Mazina, točnije nekih aes rude i aes formatum predmeta, a čiji su rezultati ovdje objavljeni što čini značajan doprinos poznavanju ovih dosad nedovoljno istraženih predmeta. Glavni cilj ove monografije je prvi sustavni objedinjeni prikaz svih mazinskih predmeta iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, ali i podizanje svijesti o jedinstvenom fenomenu mazinskih ostava.

Ostava iz Mazina slučajno je pronađena davne 1896. godine nedaleko Gračaca u Lici. Osim ostave iz Mazina, poznato je još barem deset ili više ostava sličnog sastava pronađenih na području između Une i Zrmanje, odnosno na prostoru koji je tijekom željeznog doba naseljavalo stanovništvo Strabonovim suvremenicima poznato pod imenom Japodi. Ove ostave u literaturi su poznate kao ostave mazinskog tipa. Načini, razlozi i putevi pristizanja novca mazinskog tipa na ovo geografski ograničeno područje, kao i datacija te razlozi ukopa ostava još uvijek nisu adekvatno objašnjeni.

Tiskanje knjige Ostava iz Mazina financijski su pomogli: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

U najnovijem 55. broju Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu (VAMZ), izdanog krajem 2022. godine, u dva sveska objavljeno je dvanaest radova.

Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu je arheološki godišnjak s vanjskim istorazinskim vrednovanjem. U njemu se objavljuju znanstveni, stručni i pregledni radovi iz pretpovijesne, antičke i srednjovjekovne arheologije, povijesti i numizmatike te drugih srodnih znanstvenih disciplina koji prethodno nisu bili objavljeni putem nekog drugog medija. Vjesnik AMZ-a je u kategorizaciji Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj svrstan u najvišu kategoriju domaćih časopisa (a1).

Izdavanje časopisa financirali su Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje