Autorovo vodstvo kroz izložbu Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije

Autorovo vodstvo kroz izložbu Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije

petak, 15. srpnja .2022.

Galerija AMZ
Pavla Hatza 6, Zagreb

ulaz besplatan

U petak, 15. 7. od 12 do 18 sati, u Galeriji AMZ-a, Pavla Hatza 6, kao čuvar izložbe i kabineta prisutan će biti autor izložbe. Svratite na stručno vodstvo, razgovor i razmjenu mišljenja s autorom.

Studijska i refleksivna, proistekla iz kabineta, izložba Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije jest kabinet, veoma interaktivan, prilično taman i malo neuredan.

U kabinetu je prezentiran fenomen rimskodobne vjerske pojavnosti, znan kao Kult podunavskih konjanika, koji je tijekom 3. i dijela 4. st. posvjedočen na olovnim pločicama sa šarolikim ikonografskim prikazom. Izložba je na jednom mjestu objedinila sve dostupne olovne pločice ovog Kulta, koje čuvaju hrvatski muzeji, te prateću literaturu u elektronskom i tiskanom obliku. Usprkos tako sumiranim informacijama, izložba ne nudi gotove, jednoznačne odgovore na pitanja o porijeklu, sadržaju i štovateljima ovog Kulta. Dapače, izložba traži odgovore, nudi niz pretpostavki i paradigmi, poziva na promišljanje o pločicama i Kultu u čijem su središtu, naizgled, neka božica i nekakvi konjanici.

Nekonvencionalna i usko specijalizirana, koncipirana kao interaktivni kabinet, izložba demistificira autorov istraživački i misaoni proces te poziva posjetitelja, s izraženim zanimanjem za rimsku religiju i kultove, u samo središte istraživačko-izložbenog koncepta postavljajući ga, metaforički, u kustosove cipele, a doslovno za kustosov stol, u kustosov stolac, fotelju, stavljajući mu na raspolaganje sve što je na raspolaganju imao i autor;  kompjuter, literaturu, same pločice, šubler, olovku i papir, prostor za bilješke i komentare, radnu atmosferu, mjesto za opuštanje i telefon da nazove pa pita; kolegu, stručnjaka, prijatelja, autora.

Tko je božica, a tko konjanici uz nju, koje je središnje božanstvo Kulta, a tko štovatelji Kulta, tek su neka od interpretacijskih nedoumica na koje ne postoje definitivni, nedvosmisleni odgovori. Izložba stoga posjetitelju nudi mogućnost da u vidu pisanih komentara ponudi svoje odgovore, poimanje i interpretacijske ideje o ovom Kultu. Posljedično, takvi će komentari i promišljanja biti doprinos nadolazećoj izložbi, proširenoj i korisničkim poimanjima dopunjenoj, Božica i konjanici 2.

Preuzmi deplijan izložbe Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije

Za svaku povratnu informaciju, komentar, interpretacijsku ideju, besplatno stručno vodstvo ili diskusiju, autor je uvijek na raspolaganju. Kontakt: 095 8007 278 ili odomiter@amz.hr , Ozren Domiter, Arheološki muzej u Zagrebu, Zrinjevac 19.

Foto postava izložbe:
Igor Krajcar

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje