DOORS – digitalni inkubator za muzeje (DOORS - Digital Incubator for Museums)

Arheološki muzej u Zagrebu je s pilot projektom Muse4all ušao u uži izbor DOORS-a - digitalnog inkubatora muzeje (DOORS - Digital Incubator for Museums).

DOORS – digitalni inkubator za muzeje je projekt podrške muzejima i sličnim institucijama u trenutku kada digitalna i virtualna transformacija sve više dolazi do izražaja. Inkorporiranjem te vrste sadržaja u samu srž muzeja otvaraju se brojne uzbudljive mogućnosti, od novih načina komunikacije baštine s publikom, širenja sadržaja i stvaranja mreža izvan lokalnih područja u europskom i svjetskom kontekstu, kolaboracija i razmjena resursa s raznim međunarodnim institucijama te upoznavanje s modernim trendovima i tehnologijama.

Te mogućnosti je prepoznao i Arheološki muzej u Zagrebu te se prijavio za sudjelovanje u programu DOORS i ušao u uži izbor od 40 institucija s pilot projektom za postavljanje virtualnih izložbi – Muse4all.

Muse4all zamišljen je kao platforma na tri razine. Prvu razinu predstavlja alat dostupan svim zainteresiranim muzejskim i prezentacijskim institucijama te će nuditi mogućnosti putem predložaka ili slobodnog dizajna prostora stvaranje vlastitog postava, prikazivanje zbirki i predmeta. Druga razina predviđa korištenje Muse4all kao obrazovni alat za sve uzraste. Treća razina Muse4all služit će kao arhiv gdje će korisnici koji nisu bili u mogućnosti fizički posjetiti izložbu istu imati prilike doživjeti u virtualnom obliku.

Sudjelovali smo na prvim radionicama i pripremamo se za druge koje će se održavati u svibnju i lipnju. Nakon svih radionica prvog inkubacijskog razdoblja slijede ponovne prijave kada će DOORS odlučiti o konačnih 20 pilot projekata koji će se dalje razvijati i u konačnici i realizirati.

Više o projektu DOORS – digitalni inkubator za muzeje

DOORS - digitalni inkubator za muzeje (DOORS - Digital Incubator for Museums) financiran je iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Obzor 2020 (Horizon 2020) u okviru sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava br. 101036071.

Archaeological Museum in Zagreb is a part of the DOORS - Digital Incubator of Museums network. DOORS has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101036071.

Project Communication Manager: Nina Gostinski

Project Coordinator: Porin Šćukanec Rezniček

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje