Promocija CD albuma

Promocija CD albuma izdavačke kuće Nota bene d.o.o.
Gudački kvartet Cadenza Zagreb
Krešimir Marmilić, violina, Ivan Zovko, violina, Marta Bergovec, viola, Vinko Grubešić, violončelo

22. ožujka 2020. u 20 sati
Arheološki muzej u Zagrebu

ulaz besplatan

Govornik: Marijana Pintar, muzikologinja

Suradnik kvarteta: Mario Čopor, klavirist

 

Gudački kvartet Cadenza Zagreb objavio je i svoj drugi po redu CD i to s djelima zagrebačkog skladatelja Miroslava Miletića (1925.-2018). Na popisu snimljenih djela su 1. i 2. gudački kvartet i djelo "Hommage a Ferdo Livadić" (Nocturno).

Djela prof. Miletića snimljena su iz razloga što je Gudački kvartet Cadenza Zagreb vrlo blisko surađivao sa skladateljem na izvođenju njegovih gudačkih kvarteta, a i više od toga, profesor je bio vjerni posjetilac Cadenzinih koncerata i najbliži savjetnik i prijatelj kvarteta.

Educirani direktno od samog skladatelja još u pripremama za koncertno izvođenje, Gudački kvartet Cadenza Zagreb ostvario je autetičnu ideju skladatelja studijskom snimkom njegovih djela koja odaju originalnost prof. Miletića kao skladatelja.

Gudački  kvartet Cadenza Zagreb osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Nastupajući na mnogobrojnim koncertnim pozornicama i ljetnim festivalima u Hrvatskoj, Cadenza se potvrdila kao kvartet s interesantnim i kvalitetnim programima iznimne prilagodbe.

Svojom sposobnošću i univerzalnošću prilagodbe, kvartet njeguje programe i za druge komorne sastave, trio, kvintet ili sekstet. Također, Gudački kvartet Cadenza Zagreb surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima, a na svojim koncertima daje priliku predstavljanja i mladim glazbenicima i pjevačkim zborovima. Nakon godina nastupanja na najcjenjenijim pozornicama u zemlji, kvartet bilježi i veliki inozemni uspjeh, na gostovanju u Belgiji, u Bruxellesu 2012., ali i na gostovanju u Bergamu, u Italiji 2013., u čuvenoj dvorani Alfredo Piatti. Gostovanjem na Kosovu 2014. te 2015. godine u Albaniji, Cadenza nastavlja niz koncerata pod naslovom «Glazbene iskrice», na kojima predstavlja djela hrvatskih i svjetskih skladatelja. Repertoar Cadenze obuhvaća djela predklasike do suvremene glazbe. Kvartet kroz svoje programe revitalizira zaboravljene skladbe i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja.  Godine 2018. objavili su nosač zvuka „Minijature za gudački kvartet“ hrvatskih skladatelja. Početkom 2020. Cadenza Zagreb objavila je i CD s kvartetima Miroslava Miletića.

O skladatelju: Miroslav Miletić (1925.-2018.). U Zagrebu je na Muzičkoj akademiji 1953. diplomirao violinu u klasi Ivana Pinkave, a u Pragu se usavršavao u violi (Ladislav Czerný) i kompoziciji (Pavel Bořkovec). Kompoziciju je učio privatno u Zagrebu, Salzburgu, Hilversumu i Darmstadtu. Od 1946. kao violist bio je član Simfonijskog orkestra Radio-televizije Zagreb i Zagrebačke filharmonije te je od 1959. do 1982. bio profesor viole u Muzičkoj školi Pavao Markovac u Zagrebu. Kao glazbenik poglavito se istaknuo u komornom muziciranju. Godine 1960. osnovao je i gotovo 40 godina vodio Gudački kvartet Pro Arte s kojim je ostvario mnogobrojne koncertne nastupe u Hrvatskoj i gostovanja u inozemstvu, promičući osobito hrvatsku suvremenu glazbu. Stoga upravo komorna glazba zauzima najveći prostor u njegovu skladateljskom opusu od oko 200 djela, a koji obuhvaća i orkestralnu, koncertantnu, vokalnu i vokalno-instrumentalnu te scensku i filmsku glazbu. Osobito je obogatio domaći repertoar za violu (Koncert za violu i gudače 1958.; Koncert za dvije viole i orkestar, 1993.; Concerto grosso za violu i gudače, 2006.), a autor je i Koncerta za gitaru i simfonijski orkestar (1977.) te Koncerta za čembalo i gudače (1992.), prvih u našoj literaturi. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada.

Foto:
Gudački kvartet Cadenza Zagreb

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje