PREDAVANJE

Predavanje
Je li Indska civilizacija bila pismena?

21. veljače 2020. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu
ulaz besplatan

Godine 1924. započela su arheološka istraživanja u dolini rijeke Ind u današnjem Pakistanu gdje su otkrivene ruševine velikih gradova koji su pripadali ranoj brončanodobnoj civilizaciji koja se misteriozno ugasila u 20. st. pr. Kr.

Čak i prije sustavnih iskapanja, arheolog i povjesničar Alexandar Cunningham prvi je puta još 1872. izdao preslik pečatnjaka kojega je našao u Harappi gdje su kasnije započela arheološka istraživanja Indske civilizacije. Na pečatnjaku su bili vidljivi simboli; takvi pečatnjaci od steatita, mekanoga kamena koji se učvršćuje pečenjem, često prikazuju vrlo uspjele reljefe životinja, stabala i antropomorfnih bića (božanstava?) koji su okruženi simbolima. Od najranijih su se istraživanja (pomalo nekritički) ti simboli stali shvaćati kao pismo, a dešifriranje i čitanje simbola otkrilo bi nam tajne ove velike civilizacije na koje arheologija nije našla odgovora. Međutim, usprkos velikomu trudu nekoliko generacija stručnjaka iz različitih disciplina, simboli kojima se koristila Indska civilizacija nisu dešifrirani, a ključni kulturni aspekti Indske civilizacije ostali su do dana današnjega zavijeni ruhom misterije. Na neki je način 'pismo' indske civilizacije postalo sveti gral kriptografa i stručnjaka za starodrevna pisma. Kao hladan tuš bezbrojnim prethodnim pokušajima dešifriranja simbola, u novije su se vrijeme pojavile čvrstim argumentima potkrijepljene tvrdnje da simboli Indske civilizacije uopće ne predstavljaju pismo kojim se bilježi neki jezik ili jezici, već da predstavljaju nejezične gospodarske, političke, obiteljske ili religijske simbole (Farmer, Sproat i Witzel 2004; Lawler 2004). Te su tvrdnje podijelile zajednicu stručnjaka i dovele do žive rasprave koje i danas traje. U ovome će se izlaganju predstaviti opće značajke Indskih simbola, kratku povijest neuspješnih pokušaja dešifriranja kao i argumente i protuargumente iz suvremene rasprave je li Indska civilizacija bila pismena ili nije.

Predavač

Ivan Andrijanić rođen je 1975. godine u Zagrebu. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te filozofiju i indologiju na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlen je kao znanstveni novak na projektu Upaniṣadi bijele Yajurvede u vedskom i poredbenom kontekstu pod vodstvom akademika Mislava Ježića te kao asistent na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod naslovom Upaniṣadi bijele Yajurvede u svjetlu vedāntske komentatorske tradicije obranio je 2011. godine nakon čega je prešao u suradničko zvanje višega asistenta. Godine 2013. prelazi u znanstveno-nastavno zvanje docenta, 2019. u zvanje izvanrednoga profesora. Izvodi nastavu iz Osnova sanskrtske gramatike, indijske povijesti i sanskrtskih seminara. Trenutno djeluje kao pročelnik Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje