Kaptol Radionica halštatske hrane & kuharica

Publikacija KAPTOL – Radionica halštatske hrane & KUHARICA jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta Iron-Age-Danube koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

U Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta provode se znanstvena istraživanja na lokalitetima Jalžabet i Kaptol, a, osim njih, na obje su se lokacije održali i arheološki kampovi otvorenog tipa s mnoštvom radionica, predavanja i događanja na koja su pozvani svi zainteresirani pojedinci i grupe.

Jedna od radionica održana je u restoranu Stari fenjeri u Turniću, 19. rujna 2017. godine, nedaleko od arheoloških nalazišta u Kaptolu kod Požege, a u sklopu koje je skupina arheologa i entuzijasta nastojala rekonstruirati stariježeljeznodobnu prehranu i napraviti jedan od mogućih jelovnika starijeg željeznog doba, a sve temeljem nalaza iz kaptolskih grobova.

Pripremne radnje za radionicu uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama materijala iz grobova te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su sudionicima bile dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Nakon višetjednog razmišljanja, popis namirnica sveden je na sljedeće: pšenično brašno, integralno brašno, mljeveni lan, kvasac, vlasac, bosiljak, kopriva, divlja jabuka, lješnjaci, jaja, med, bob, ječam, proso, zob, zobene mekinje, pečurke, slanina od crne svinje, svinjska jetra, svinjska vratina, carsko meso i pastrve. Osim namirnica, sudionici su proučavali i načine pripreme hrane koji su korišteni tijekom starijeg željeznog doba kako bi što vjernije rekonstruirali mogući jelovnik. Korištena su kokošja jaja, jer nije bilo moguće nabaviti prepeličja ili jaja neke druge divlje vrste. Za postizanje slatkoće korišten je med dobiven od hrasta medunca koji je prikupljen u blizini mjesta odvijanja radionice. Odlučeno je da će hrana biti kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena. U izradi jelovnika sudjelovao je velik broj ljudi koji su svojim prijedlozima, idejama i sugestijama naveli kuhare na isprobavanje zaista zanimljivih tehnika i jela.

Pregledom namirnica i smišljanjem mogućih kombinacija, sudionici radionice osmislili su jela za 6–8 osoba, koja su bila popraćena svježe napravljenim čvarcima od mesa crne svinje. U publikaciji donosimo recepte:

Ječmena kaša s koprivom kuhana u kotlu

Kaša od boba, prosa i koprive sa slaninom kuhana u kotlu

Pšenični kruh s lanom i začinima pečen ispod peke

Pečurke sa slaninom i jajima ispod peke

Dimljena pastrva

Pšenični „mlinci“ pečeni na kamenu

Svinjska jetrica s jabukama pečena na kamenu

Carsko meso pečeno na kamenu i premazano medom

Svinjska vratina pečena na otvorenoj vatri

Preuzmi publikaciju KAPTOL - Radionica halštatske hrane & KUHARICA

Impresum

Nakladnik: Arheološki muzej u Zagrebu
Za nakladnika: Sanjin Mihelić
Autorica: Ana Đukić
Urednica: Anja Bertol Stipetić
Fotografije: Stjepan Marinković
Oblikovanje i priprema za tisak: Srećko Škrinjarić
Tisak: Tiskara Zelina d.d.
Naklada: 500 primjeraka
ISBN 978-953-8143-20-5
CIP zapis je dostupan u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
pod brojem 001024910.

Projekt: Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja
Akronim: Iron-Age-Danube
Šifra projekta: DTP 1-1-248-2.2
EU Program: Interreg program transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020.
Financiranje: Ukupni iznos budžeta: 2.552.000,00 Eur, Program je sufinanciran sredstvima Europske Unije (EFRR: 2.169.200 Eur, IPA: 0, ENI: 0)
Trajanje projekta: 1. siječnja 2017. – 30. rujna 2019.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje