Zbornik predavanja održanih tijekom Branimirove godine

Zbornik predavanja održanih tijekom Branimirove godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu sadrži deset zanimljivih tema u kojima se govori o političkoj povijesti i nekim aspektima materijalne kulture te o svakodnevnom životu ljudi u srednjem vijeku. Pred vama je još jedan doprinos popularizaciji rezultata hrvatske znanosti o srednjem vijeku, osobito o vremenu jednog od najistaknutijih hrvatskih vladara, kneza Branimira.

Zbornik je izdan i objavljen 7. lipnja 2019. godine na dan kada obilježavamo Dan hrvatske diplomacije.

Pisma pape Ivana VIII. posebno su vrijedna skupina pisanih povijesnih vrela koja svjedoče o političkim događajima kojima su protagonisti bili hrvatski knez Branimir (879.-892.) i najveći autoritet toga doba, rimski biskup i papa Ivan VIII. (872.-882.). Tri pisma upućena su u Kneževinu Hrvatsku istoga dana, 7. lipnja 879. godine. Prvo pismo odgovor je pape Ivana VIII. na pismo kneza Branimira u kojemu ga obavještava (Dragom sinu Branimiru!) kako je njega, njegov narod i njegovu zemlju blagoslovio na oltaru sv. Petra, na misnom slavlju za blagdan Uzašašća Gospodinova. Taj je blagdan godine 879. bio 21. svibnja.

Zbog važnosti tog događaja, kojim je ranoj hrvatskoj državi prvi put upućeno političko priznanje proisteklo iz diplomatskih nastojanja jednog hrvatskog kneza, danas se 7. lipnja obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

U Arheološkom muzeju 2018. godine odvijao se program pod nazivom Hrvatska u vrijeme kneza Branimira - 1130. obljetnica od godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća kojim smo obilježili 1130 godina od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita, dijelu nekadašnje crkve izgrađene u vrijeme kneza Branimira. Taj period često nazivamo Branimirovom renesansom jer u njemu izgradnja crkvi i klesarska aktivnost dosežu značajan procvat. Program se sastojao od tri izložbe, ciklus predavanja i radionice za sve uzraste na kojima smo predstavili zanimljivu ranosrednjovjekovnu povijest Hrvatske.

Impresum

Nakladnik: Arheološki muzej u Zagrebu

Za nakladnika: Sanjin Mihelić

Urednice: Maja Bunčić, Anita Dugonjić

Recenzent: Neven Budak

Lektura: Božena Bunčić

Grafičko oblikovanje: atelier ANII

ISBN 978-953-8143-29-8

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje