Program IZ MUZEJA... U ŠKOLE!

AMZ U ŠKOLI
Program "IZ MUZEJA... U ŠKOLE!"

Arheološki muzej u Zagrebu sa svojom stalnim postavom bio je središnje mjesto posjeta učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Razloga tome bilo je mnogo, uz to što je postav bio dio kurikularne nastave do toga što je bio intrigantan, zanimljiv, edukativan te uz svoj dodatni didaktičko - radionički dio, zabavan. Tako su učenici bolje pamtili naučeno školsko gradivo, ali i zanimljivosti iz Muzeja.

Potres 2020. godine znatno je oštetio zgradu Muzeja te je Muzej već dvije godine zatvoren za javnost, pa tako i za učenike osnovnih i srednjih škola. Uz to, stradao je upravo stalni postav. No, kako bi i dalje učenike učili o Muzeju i svemu onome što se u njemu čuva, didaktičko - radionički dio prebacio se u škole. Putem raznovrsnih prezentacija, digitalnih aplikacija, virtualnih šetnji učenike se uvodi u stalni postav Arheološkog muzeja u Zagrebu. Uz to, svojim radioničkim dijelom prati se kurikularna nastava u osnovnim i srednjim školama te tako ovaj program, osim svoje kulturne vrijednosti ima i obrazovnu vrijednost.

Program IZ MUZEJA... U ŠKOLE! sastoji se od 12 interaktivnih i edukativnih radionica koje prate Pretpovijesnu, Egipatsku, Antičku i Srednjovjekovnu zbirku. Pretpovijesnu zbirku prate radionice: Život neandertalca, Izgradi pretpovijesnu kolibu, Dječje igračke, Kasnohalštatski ratnik i Tkanje, Egipatsku zbirku prate radionice: Pišemo i čitamo hijeroglife i Egipatska piramida, Antičku zbirku prate radionice: Rimski mozaik, Grčke vaze i Rimska pločica, a Srednjovjekovnu zbirku radionica Obrada metala. Radionice Muzejska kocka je ona koja se može pripisati svim zbirkama.

Svaka radionica je detaljno opisana te raščlanjena po didaktičkim elementima, interaktivnim elementima, didaktičko - metodičkim pristupima, korelaciji s nastavnim predmetima, ciljanim skupinama te vremenskim trajanjem. Program se odvija u osnovnim i srednjim školama unutar grada Zagreba i šire.

Program IZ MUZEJA...U ŠKOLE! sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj.

Cijena radionice po sudioniku

Muzejska kocka 4 eura

Život neandertalca 4 eura

Izgradi pretpovijesnu kolibu 5,50 eura

Kasnohalštatski ratnik 5,50 eura

Dječje igračke 4 eura

Tkanje 5,50 eura

Pišemo i čitamo hijeroglife 4 eura

Egipatska piramida 4 eura

Rimska pločica 5,50 eura

Rimski mozaik 4 eura

Grčke vaze 4 eura

Obrada metala 6 eura

Teenage Vortex – Bijeg iz muzeja 4 eura

Radionica 3 eura

Cijena vodstva za grupni posjet

Cijena stručnog vodstva po povremenoj izložbi za grupu do 25 osoba 15 eura

Cijena stručnog vodstva na stranom jeziku po povremenoj izložbi za grupu do 25 osoba 20 eura

Više informacija i prijave:
Zorica Babić
muzejska savjetnica pedgoginja
amz.edukacija@amz.hr

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje