Izložba

Izložba slika i skulptura
Consuelo Palma: Flow

5. - 12. prosinca 2019.
Galerija AMZ, Pavla Hatza 6
ulaz besplatan

Keramička skulptura Pachamami čileanske umjetnice Consuelo PalmaConsuelo Palma je čileanska umjetnica koja živi u Hrvatskoj već nekoliko godina. Kao najveći izazov ističe da se često osjeća kao turist, kako u Hrvatskoj tako i u svojoj domovini. Iz tog razloga stvara intimna djela, slike i skulpture, kojima prenosi vizualna iskustva oslobađajući složen unutarnji svijet, izražavajući, dijeleći i razgolićujući ono što ponekada nije moguće u svakodnevnoj stvarnosti. Kroz svoja djela nastoji ostaviti tragove, TEĆI (eng. flow) putem iskustava kao rijeka koja se mijenja i prilagođava na svom putu kroz različite emocije, kulture, lica, susreta sa svjetovnim i duhovnim, kao što je i njen put kroz ovaj svijet.

Umjetnica svojim skulpturama doziva Apachetas, oltare posvećene Majci Zemlji Pachamami. Na svojim dugim putovanjima kroz visoravan, daleko od svojeg doma, Inke su gradili oltare kamenjem s puta kako bi se molili Pachamami. U svojim su molitvama tražili zaštitu na putu, a putem tih gomila kamenja željeli su ostvariti kontakt s višim bićem. Umjetnica u keramici stvara vlastite skulpture – njene Apachetas, simbol zaštite putnika. Upravo jer živi kao stranac u zemlji daleko od one u kojoj se rodila, iako se uvijek osjećala dobrodošlom i zaštićenom, njene su skulpture kamenje i Apachetas stvorene kao suputnice, kao simboli zaštite onih koji su daleko od svojih domovina ili mjesta kojima žele pripadati.  

Fotografijom portretira svakodnevna mjesta svojeg života, arhitektonske elemente koji prate njen hod. Tim mjestima i objektima putem slika daje novo mjesto, nov značaj. Njihovom integracijom u prostor emocija i intimnih iskustava, stvara dijalog između tih elemenata i eksplozije i fuzije između boja, teksture, ritma i sna. Arhitektonski objekti su kao maglom obgrljeni, što predstavlja složen i snažan pokušaj transmisije onoga što riječima nije uvijek izvedivo. Stvara putovanje ovim svijetom sna s namjerom spasiti ona bezimena i zaboravljena mjesta koja će možda u sjećanju vrijeme srušiti.

Foto
Keramička skulptura Pachamami čileanske umjetnice Consuelo Palma

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje