Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije

Izložba
Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije

5. - 30. srpnja 2022.

Galerija AMZ
Pavla Hatza 6, Zagreb

ulaz besplatan

Studijska i refleksivna, proistekla iz kabineta, izložba Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije jest kabinet, veoma interaktivan, prilično taman i malo neuredan.

U kabinetu je prezentiran fenomen rimskodobne vjerske pojavnosti, znan kao Kult podunavskih konjanika, koji je tijekom 3. i dijela 4. st. posvjedočen na olovnim pločicama sa šarolikim ikonografskim prikazom. Izložba je na jednom mjestu objedinila sve dostupne olovne pločice ovog Kulta, koje čuvaju hrvatski muzeji, te prateću literaturu u elektronskom i tiskanom obliku. Usprkos tako sumiranim informacijama, izložba ne nudi gotove, jednoznačne odgovore na pitanja o porijeklu, sadržaju i štovateljima ovog Kulta. Dapače, izložba traži odgovore, nudi niz pretpostavki i paradigmi, poziva na promišljanje o pločicama i Kultu u čijem su središtu, naizgled, neka božica i nekakvi konjanici.

Nekonvencionalna i usko specijalizirana, koncipirana kao interaktivni kabinet, izložba demistificira autorov istraživački i misaoni proces te poziva posjetitelja, s izraženim zanimanjem za rimsku religiju i kultove, u samo središte istraživačko-izložbenog koncepta postavljajući ga, metaforički, u kustosove cipele, a doslovno za kustosov stol, u kustosov stolac, fotelju, stavljajući mu na raspolaganje sve što je na raspolaganju imao i autor;  kompjuter, literaturu, same pločice, šubler, olovku i papir, prostor za bilješke i komentare, radnu atmosferu, mjesto za opuštanje i telefon da nazove pa pita; kolegu, stručnjaka, prijatelja, autora.

Tko je božica, a tko konjanici uz nju, koje je središnje božanstvo Kulta, a tko štovatelji Kulta, tek su neka od interpretacijskih nedoumica na koje ne postoje definitivni, nedvosmisleni odgovori. Izložba stoga posjetitelju nudi mogućnost da u vidu pisanih komentara ponudi svoje odgovore, poimanje i interpretacijske ideje o ovom Kultu. Posljedično, takvi će komentari i promišljanja biti doprinos nadolazećoj izložbi, proširenoj i korisničkim poimanjima dopunjenoj, Božica i konjanici 2.

Preuzmi deplijan izložbe Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije

Za svaku povratnu informaciju, komentar, interpretacijsku ideju, besplatno stručno vodstvo ili diskusiju, autor je uvijek na raspolaganju. Kontakt: 095 8007 278 ili odomiter@amz.hr , Ozren Domiter, Arheološki muzej u Zagrebu, Zrinjevac 19.

Impresum:

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s partnerskim muzejima: Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Požega, Arheološki muzej u Splitu, Gradski muzej Vinkovci, Muzej Brodskog Posavlja, Muzej Đakovštine

Autori izložbenog koncepta: Ozren Domiter, Petar Novak

Scenografija i likovno oblikovanje postava: Hana Ivezić, Petar Novak

Konzervatorsko-restauratorska obrada predmeta: Edina Balić, Damir Doračić, Ivana Mlinarić

Stručni suradnici: Ivana Artuković Župan, Jelena Boras, Slavica Filipović, Mirela Pavličić Hein, Ivo Pavlović, TRAC.org, Hrvoje Vulić

Stručni suradnici za knjižničnu građu: Iva Cvitan i Roland Heide

Fotografije: Igor Krajcar

Grafičko oblikovanje deplijana i izrada predmetnih legendi: Srećko Škrinjarić

Postav muzejske građe: Slađana Latinović

Tehnička realizacija: Ivan Troha, Robert Vazdar, Damir Zbukvić

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje