Tokyo Before/After

U srijedu, 3. kolovoza u 12 sati u Galeriji AMZ, u Hatzovoj 6, otvara se izložba fotografija „Tokyo Before/After“. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza. Ulaz u Galeriju AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb je besplatan.

Ova putujuća izložba prikazuje 80 fotografija u dvije skupine. Povijesni radovi snimljeni u Tokiju od 1930-ih do 1940-ih, prikazani su u kontrastu sa suvremenim djelima nastalim nakon 2010. godine.

Prije Drugog svjetskog rata, grad Tokio 1930-ih i 1940-ih godina spremao se dovršiti urbani strukturni okvir suvremene metropole. Fotografi su ekspresivno iskoristili uznapredovalu tehničku razinu svog medija kako bi u trenutku uhvatili slike živahnog, urbanog prostora, gdje tradicionalno i moderno koegzistiraju i sukobljavaju se u isto vrijeme.

Nasuprot tome, nakon 2010. godine, Tokio obuhvaća fluidno društveno stanje ere nakon Velikog potresa u istočnom Japanu i doživljava još veću transformaciju, ciljajući prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Uznapredovala digitalizacija fotografske metode utječe na karakteristike fotografskog izražaja, stoga su individualnost i gledište svakog umjetnika jasniji nego ikad.

Uspoređujući dvije skupine fotografija iz tih različitih razdoblja, vizure Tokija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izrazito se pojačavaju. Organizatori izložbe nadaju se da će posjetitelji izložbe produbiti svoje razumijevanje megagrada Tokija s mnogo lica, uhvaćenog kroz fotografije japanskih umjetnika.

Prije Hrvatske, izložba je putovala svijetom, pa je tako predstavljena u Kanadi, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Njemačkoj i Omanu, a nakon Zagreba odlazi u Iran i Egipat.

Organizatori zagrebačke izložbe su Japanska fondacija, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu.

Autori BEFORE

KOGA (1932-1933): Yasuzo Nojima, Masao Horino, Ihei Kimura, Yotsuo Kono, Hyoue Sakuma, Koujiro Iida, Hajime Okano

NIPPON (1938): Yonosuke Natori, Kineo Kuwabara  (1913-2007)

Autori AFTER

Nobuyoshi Araki, Mika Ninagawa, Motoyuki Daifu, Shintaro Sato, Shinya Arimoto, Natsumi Hayashi, Kenta Cobayashi, Daido Moriyama

Impresum:

Organizatori: Japanska fondacija, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu

Autor izložbenog koncepta: Kotaro Iizawa

Kustosice izložbe: Hana Ivezić, Jana Kopačkova

Likovno oblikovanje postava: Hana Ivezić, Jana Kopačkova (AMZ), Tomislav Mikuljan (Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj)

Tehnička realizacija: Robert Vazdar

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje