Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti

Izložba
Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti

24. veljače - 4. svibnja 2024.

Arheološki muzej u Zagrebu, 1. kat

Radno vrijeme muzeja:
utorak - petak    10 - 18 sati
subota               10 - 14 sati
zatvoreno ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima

Ulaznica 2,00 eura

Nakon dva gostovanja izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti napokon će biti predstavljena zagrebačkoj publici.

Izložba Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti planirana kao središnji izložbeni projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu u 2020. godini, prvi puta javnosti trebala je biti predstavljena 20. ožujka 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Zbog pandemije izazvane novim koronavirusom njeno otvorenje je odgođeno, a u potresu 22. ožujka stradala je zgrada Arheološkog muzeja u Zagrebu te je kao i građa stalnog postava muzeja, izložba morala biti evakuirana.

Izložba Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti autora Ivana Drnića, muzejskog savjetnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, rezultat je desetljeće dugog muzejskog, terenskog i znanstvenog rada.

Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija?

Odgovor na to pitanje daje izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja prikazuje nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Sisak i Mađarskog nacionalnog muzeja (Magyar Nemzeti Múzeum) popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za daljnji prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, i ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Od posebnosti na izložbi izdvajamo:

  • Dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale koji će publici dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.
  • U okviru izložbe po prvi će put u Hrvatskoj biti predstavljen ekskluzivni predmet porijeklom iz Siska, koji se od kraja 19. stoljeća nalazi u zbirci Mađarskog narodnog muzeja. Radi se o zlatnoj ogrlici (torkves) izrađenoj u pozamenterijskom stilu karakterističnom za razdoblje kasnog brončanog doba (12. i 11. stoljeće pr. Kr.).
  • Ilustracije Simona Bogojevića Naratha, rekonstrukcija nastambe Vedrana Mesarića, audiovizualni materijali, rekonstrukcije oružja iz filma Illyricum publici će dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.

Izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti od svog prvog postavljanja 2020. godine ima zanimljivu i neobičnu priču koja će svakako biti zanimljiva publici.

Autor izložbe, tehnička služba i ostali muzejski suradnici završne radove na izložbi obavili su u petak 20. ožujka 2020. godine u večernjim satima. Izložba je bila spremna za posjetitelje i donesena je odluka da se čeka suzbijanje pandemije i otvaranje muzeja. Nažalost, uskoro je uslijedio novi, mnogo jači udarac! Ujutro 22. ožujka, grad Zagreb i okolicu pogodio je razoran potres u kojemu je gradski centar, uključujući i zgradu Arheološkog muzeja, pretrpio znatnu štetu. Stalni muzejski postavi morali su biti evakuirani, kao i izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti.

Nakon potresa snimljen je kratki dokumentarni film Arheološkog muzeja u Zagrebu Broken Exhibition u režiji Simona Bogojevića Naratha i produkciji studija Neo Kenges posvećen izložbi Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja je postavljena prije potpunog zatvaranja zbog širenja pandemije Covid-19 u ožujku 2020 godine. Film je prikazan na nekoliko festivala specijaliziranih za muzejske i arheološke teme (6. Međunarodni festival arheološkog filma u Splitu, 2021., 16. Festival du film d'archéologie – Amiens, 2022).

POGLEDAJTE KRATKI DOKUMENTARNI FILM BROKEN EXHIBITION

Malo je poznato javnosti da nakon potpunog zatvaranja zbog širenja pandemije i potresa u Zagrebu i snimljenog filma, „pustolovine“ izložbe Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti ne završavaju.

Izložba je postavljena i otvorena 7. listopada 2020. u Gradskom muzeju Sisak. Na otvorenju izložbe današnji ravnatelj muzeja Ivan Radman Livaja, rekao je da je karma htjela da otvorenje izložbe bude upravo u Sisku s čijeg je područja najveći broj eksponata, jer izložbu u Arheološkom muzeju u Zagrebu zbog koronavirusa i potresa publika nije vidjela.

Publika je u Sisku mogla uživati u izložbi do 28. prosinca 2020. godine kada je Sisak pogodila serija potresa kod Petrinje. Izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti u tada zatvorenom Gradskom muzeju Sisak, zbog potresa prethodnog dana, dočekala je razoran potres s epicentrom 3 km jugozapadno od grada Petrinje 29. prosinca 2020.

Istovremeno dok nam je bio zabranjen dolazak u Arheološki muzej u Zagrebu zbog eventualnih novonastalih oštećenja zbog niza potresa kod Petrinje, evakuaciju muzejskih predmeta i scenografije izložbe iz Gradskog muzeja Sisak izvršili su 4. i 5. siječnja 2021. godine naše kolegice i kolege Jacqueline Balen, Ivan Troha, Robert Vazdar, Slađana Latinović, Ozren Domiter i Porin Šćukanec Rezniček.

Nekoliko oštećenih muzejskih predmeta restaurirani su u specijaliziranim konzervatorsko-restauratorskim laboratorijima Arheološkog muzeja u Zagrebu, a scenografija izložbe Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti ponovo je oštećena.
Izložba je gostovala u Arheološkom muzeju Osijek od studenoga 2022. do ožujka 2023. godine.

Izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti u brojkama:
200-tinjak predmeta
1 autor – Ivan Drnić
1 katalog izložbe – urednik Ivan Drnić
2 puta postavljana i jednom popravljana u AMZ-u
2 otvorenja u gostima – Gradski muzej Sisak i Arheološki muzej Osijek
1 kratki dokumentarni film Broken Exhibiton prikazan tri puta – na MUVI festivalu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2020.), u službenoj konkurenciji 6. Festivala arheološkog filma u Splitu (2021) i u službenoj konkurenciji na 16. Festivalu arheološkog filma u Aminesu (2022.) u kategoriji Rekonstrukcija prošlosti
4 potresa (dva potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020., dva potresa u Sisku 28. i 29. prosinca 2020).

Otvorenje izložbe održano je u petak 23. veljače 2024.

Impresum

Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu

Autor izložbe: Ivan Drnić

Grafičko oblikovanje izložbe: Studio Šesnić&Turković, Studio Kanu

Postav izložbe: Studio Šesnić&Turković, Ivan Drnić, Slađana Latinović

Izrada rekonstrukcija u izložbi: Vedran Mesarić

Posuđene rekonstrukcije: Tena Karavidović, Zagreb film (iz filma Illyricum redatelja Simona Bogojevića Naratha)

3D video rekonstrukcije: Marin Mađerić, Národní muzeum (Prag) / cine4net

Ilustracije: Simon Bogojević Narath

Crteži: Miljenka Galić

Karta: Marjeta Šašel Kos

Lektura hrvatskog jezika: Alka Domić Kunić

Prijevod na engleski: Ana Đukić

Lektura engleskog jezika: Kelly Reed, Emily Zavodny

Konzervatorsko-restauratorski radovi: Slađana Latinović, Zrinka Znidarčić, Damir Doračić, Marina Gregl

Tehnička izvedba izložbe: Vedran Mesarić, Ivan Troha, Robert Vazdar

Stručni suradnici: Tomislav Bilić, Kristina Brkić Drnić, Ana Đukić, Alka Domić Kunić, Julia Fileš Kramberger, Tena Karavidović, Daria Ložnjak Dizdar, Ivan Radman-Livaja, Siniša Radović, Marta Rakvin, Katharina Rebay-Salisbury Kelly Reed, Emily Zavodny

Edukativni program: Zorica Babić

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, Mađarskog nacionalnog muzeja (Magyar Nemzeti Múzeum)

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Gradska plinara Zagreb

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje