Izložba Slavko Šohaj — muzejske godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu

IZLOŽBA
Slavko Šohaj — muzejske godine

14. svibnja – 15. lipnja 2024.

Arheološki muzej u Zagrebu
1. kat

Otvorenje izložbe utorak, 14. svibnja u 12 sati

Radno vrijeme muzeja:
utorak - petak    10 - 18 sati
subota               10 - 14 sati
zatvoreno ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima

Zbog obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

 

 

Izložba Slavko Šohaj - muzejske godine, predstavlja slikara Slavka Šohaja (1908. – 2003.) kao arheološkog crtača u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U arheologiji se crtež primjenjuje od početaka sakupljanja i obrade arheoloških predmeta pa je i danas neizostavan dio dokumentiranja i tumačenja spomeničke građe. Razlikujemo crtež kao dio terenske dokumentacije te crtež arheoloških predmeta i rekonstrukcije kao popratni vizualni medij u znanstvenim objavama ili za edukativne svrhe na izložbama.

U počecima muzejskoga sakupljanja građe i istraživanja crteže i skice radili su kustosi. Zatim se angažiraju crtači likovnog obrazovanja, a jedan od njih je Slavko Šohaj, djelatnik muzeja od 1935. do 1966. godine. Crtao je arheološke predmete za pomoćne kataloge muzejskih predmeta, grafičku opremu za izložbe te crteže za znanstvene objave u muzejskom časopisu Vjesnik.

Na izložbi su uz arheološku građu predstavljeni Šohajevi crteži iz Arhiva i Zbirke starih primijenjenih crteža AMZ-a kao i nekoliko njegovih umjetničkih crteža posuđenih iz Grafičke zbirke NSK, Kabineta grafike HAZU, te Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Na crtežu iz Osijeka u liniji koja opisuje karakteristične crte lica, frizure i poze dviju žena, prepoznajemo njegove suvremenice i kolegice, arheologinje Kseniju Vinski-Gasparini i Ružicu Drechsler-Bižić. Dio izložbe je i dokumentarni film Ačo odluči se: Slavko Šohaj između dvije ljubavi, autora Zlatka Sudovića, nastao 1991. godine u koprodukciji HRT-a i Jadran filma. Film prati umjetnika prilikom pripreme izložbe u Umjetničkom paviljonu 1988. godine. Na putu između stana u Gajevoj i ateljea u Križanićevoj ulici Šohaj dolazi do Muzeja i prisjeća se muzejskih dana, a mi imamo priliku vidjeti kako je Muzej izgledao prije adaptacije 1995. godine.

 

Organizator izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu

Autor izložbe: Miljenka Galić

Grafičko oblikovanje: Srećko Škrinjarić

Postav izložbe: Miljenka Galić, Slađana Latinović

Lektura hrvatskog jezika: Antonia Galić

Engleski prijevod i lektura: Jadranka i Andy Tomlinson

Konzervatorsko-restauratorski radovi: Slađana Latinović

Tehnička realizacija izložbe: Ivan Troha

Stručni suradnici: Ivan Drnić, Anita Dugonjić, Nina Gostinski

Edukativni program: Miljenka Galić

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Predmete na izložbi ustupili su: Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Kabinet grafike HAZUGrafička zbirka NSK, Arhiv za likovne umjetnosti HAZU, Hrvatska radiotelevizija, Jadran film

Izložba Slavko Šohaj — muzejske godine sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Foto:
1. Crtež svjetiljke u obliku glave Satira, kartica pomoćnog kataloga muzejskih predmeta prema lokalitetu — rimske svjetiljke

2. Slavko Šohaj, crtež brončane podlaktice, tuš na papiru, 1935. god., Arhiv AMZ

3. Slavko Šohaj, crtež spiralno naočalaste fibule, tuš na papiru, 1935. god., Arhiv AMZ

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje