Arheologija Kaptola

Izložba 

Arheologija Kaptola
gostuje u Općina Kaptol, Školska 3
od 19. do 30. lipnja 2021.

Požeška kotlina je iz arheološke perspektive čudesan prostor u kojem pronalazimo izuzetna nalazišta iz gotovo svih razdoblja. Iako su ti arheološki dragulji razasuti po cijeloj Zlatnoj dolini prigorje Papuka između Velike i Kutjeva, s Kaptolom u središtu, svakako zauzima posebno mjesto jer tu nije samo veća koncentracija nalazišta nego je iznimna i dugotrajnost naseljavanja na ovom prostoru.

Činjenica da je riječ o ekološki optimalnim prostorima za život objašnjava prve tragove naselja koje na ovom području bilježimo u mlađem kamenom dobu još početkom šestog tisućljeća prije Krista. Još od najranijih razdoblja uz osnovne životne resurse, položaj naselja u velikoj mjeri određuje i ono čime se te zajednice bave. Kako upravo ovaj prostor pruže golemu raznolikost od izuzetnih strateških položaja, pogodnih za obranu ali i na križanju komunikacija, do eksploatacije i kontrole mineralnih resursa poput grafita  nije čudno da je ovaj prostor praktički kontinuirano naseljavan i kroz mlađe kameno, bakreno i brončano doba da bi u željeznom dobu doživio kulminaciju u razvoju kneževskog središta od europskog značaja. Uz sve navedeno, ne treba zanemariti svijest o kontinuitetu, odnosno o prepoznavanju određenih položaja kao bitnih odrednica krajolika. Uz ostale razloge za naseljavanje na takvim mjestima može biti prisutna i želja za ovladavanjem krajolikom, kako fizičkim tako i mitološkim. To je mehanizam kojim ponekad novopridošle zajednice pokušavaju uspostaviti svoju vezu s prostorom na kojem žive i održanjem kontinuiteta (ili privida kontinuiteta) polagati svoje pravo na spomenuti prostor. U kasnijim razdobljima antike i srednjeg vijeka ovaj prostor određuju ne samo mikroregionalni, nego i makroregionalni čimbenici i apstraktne odrednice političkog prostora koje često ne prate logiku fizičkog prostora i arheologiji ostaju nevidljive bez posrednog, povijesnog uvida u situaciju.

Ova izložba ima za cilj uz nadaleko poznate nalaze ukazati i na činjenicu da su ljudske zajednice na prostoru Kaptola gotovo kontinuirano živjele i ostavljale svoje tragove u proteklih sedam milenija.

Organizacija izložbe: Općina Kaptol, Arheološki muzej u Zagrebu, Turistička zajednica Zlatni Papuk, Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja

Suorganizacija izložbe: Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Požega

Koordinatori izložbe i pratećih arheoloških događanja: Jacqueline Balen, Hrvoje Potrebica, Kristina Rupert

Autorica izložbe: Marta Rakvin

Stručna suradnja: Zvonimir Bojčić, Danimirka Podunavac, Julia Katarina Fileš Kramberger i Janja Mavrović Mokos

Autori tekstova: Jacqueline Balen, Zvonimir Bojčić, Danimirka Podunavac, Janja Mavrović Mokos, Hrvoje Potrebica, Marta Rakvin

Oblikovanje i grafička priprema izložbe: Srećko Škrinjarić

Postav izložbe: Boris Knez

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje