Slavimo arheološku baštinu Irske

Izložba fotografija
Slavimo arheološku baštinu Irske
gostuje u
Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Split

19. 5. - 31. 8. 2022.

Izložba Slavimo arheološku baštinu Irske ponovno otvara svoja vrata, gostovanjem u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Zainteresirani će izložbu imati prilike vidjeti od 19. svibnja do 31. kolovoza u prostorijama Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Šetalište I. Meštrovića 18. Time se također nastavlja suradnja s Veleposlanstvom Irske i Nacionalnom službom za spomenike Irske te ponovno ističe bogata povijest, arheologija i nacionalna baština koje nam pružaju izniman pogled u prošlost i kulturu, kao zajedničke karakteristike Republike Irske i Hrvatske.

Na tridesetak fotografija predstavljaju se neki od najznačajnijih arheoloških spomenika, povijesne građevine i krajolici Irske, koje Irci smatraju samim identitetom zemlje. Riječima glavnog arheologa Državne službe za spomenike i jednog od autora izložbe Michael MacDonagha ta kulturna baština potiče na razmišljanje, svjedoči o kontinuitetu i promjenama te se ogleda u irskoj kulturi, književnosti, umjetnosti i jeziku tijekom 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja. Fotografiranjem spomenika stvaraju se za generacije arheologa iznimno važni konzervacijski zapisi, ali se time njihova ljepota i značaj može podijeliti i s čitavim svijetom, što upravo predstavlja ova izložba.

Muzej, Ambasada i Služba vas pozivaju da posjetite izložbu u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, koja će vas uvesti u svijet irske arheologije, izložiti odgovornosti održavanja baštine bez obzira na izazove s kojima su suočeni, potaknuti na istraživanje, te možda i na posjet samim lokalitetima u Irskoj.

Impresum:

Organizatori: Veleposlanstvo Irske, Nacionalna služba za spomenike Irske. Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split i Arheološki muzej u Zagrebu

Kustos Izložbe: Porin Šćukanec Rezniček

Marketing i odnosi s javnošću: Davork Maračić

Foto:
Dvorac Clogh Oughter u okrugu Canvan na otoku jezera Lough Oughter
National Monuments Service Photographic Unit (Ireland)

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje