Stručna edukacija u Donjoj Voći

Stručna edukacija
Špilja Vindija i kulturne rute – mogućnosti zaštite, prezentacije i razvoja kulturnog turizma

13. lipnja 2019. godine, Donja Voća

Stručna edukacija posvećena razvoju jednog od najpoznatijih paleolitičkih nalazišta u Hrvatskoj, špilji Vindiji. Sama špilja nalazi se dva kilometra od lokacije predavanja te je njezin kulturno-turistički potencijal do sada ostao gotovo neiskorišten. 

Stručnu edukaciju vodili su voditelj projektnog tima i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić te Ivor Janković, stručnjak za morfologiju neandertalaca s Instituta za antropologiju u Zagrebu. Edukacija je započela popularno-znanstvenim predavanjem o značaju špilje Vindije i njezinih paleolitičkih stanovnika, koji ujedno predstavljaju i najmlađu populaciju neandertalaca u Europi.

Unutrašnjost špilje VindijeŠpilja Vindija predstavlja nezaobilaznu točku u evoluciji ljudskog roda te su mogućnosti lokaliteta u pogledu razvijanja kulturnog i znanstvenog turizma, iako do sada neiskorištene, enormne. Atraktivnosti špilje pridonosi i njezin zemljopisni položaj te prirodna ljepota, a uređenje pristupa špilji jedan je od glavnih zadataka vodećeg projektnog partnera Općine Donja Voća. Ipak, prioritet mora biti zaštita samog lokaliteta od devastacije i propadanja te daljnje stručno istraživanje, kako se bogate povijesne informacije koje Vindija čuva u svojim arheološkim slojevima ne bi nepovratno izgubile.

Edukacija je nastavljena bogatim primjerima iz europske prakse, gdje arheološka nalazišta uz adekvatnu prezentaciju postaju pokretači turizma i lokalnog gospodarstva. Prisutne je najviše zanimalo koliku korist lokalni poduzetnici i obrtnici mogu imati od revitalizacije špilje Vindije te na koji način svojom turističkom ponudom mogu pridonijeti brandiranju samog lokaliteta.

 

 

 

 

 

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje