Stručna edukacija u Zagrebu

Stručna edukacija
Put neandertalaca: razvoj kulturne rute
Zaštita i očuvanje špiljskog nalazišta neandertalaca: apel za spas špilje Vindije

9. siječnja 2019. godine, Galerija AMZ

Stručna edukacija Put neandertalcaStručna edukacija održana sastojala se od dva izlaganja na temu prapovijesnih kulturnih ruta te zaštite špilje Vindije. Izlaganje dr. sc. Ivora Jankovića s Instituta za antropologiju pod nazivom The Neanderthal Trail: Developing A Cultural Route / Put neandertalaca: razvoj kulturne rute predstavilo je ideju razvoja turističke kulturne rute koja bi se bazirala na bogatim nalazištima iz razdoblja  srednjeg paleolitika na području Hrvatske, a po uzoru na certificirane kulturne rute priznate od strane Vijeća Europe.

Uz najpoznatije Hrvatsko nalazište, Hušnjakovo brdo kod Krapine, presudnu ulogu odigrala bi i špilja Vindija kao nalazište najmlađih neandertalaca u Europi.

Stručno predavanje Apel za spas špilje VindijeSlijedilo je izlaganje Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, voditelja projektnog tima Arheološkog muzeja u Zagrebu koje se baziralo na problematici vezanoj uz špilju Vindiju. Izlaganje Protecting and Preserving A Neanderthal Cave Site: An Appeal to Save Vindija Cave/ Zaštita i očuvanje špiljskog nalazišta neandertalaca: apel za spas špilje Vindije upoznalo je zainteresirane s trenutnim stanjem ovog nalazišta te s iznimnom važnosti koju Vindija posjeduje. Izlaganje je također predstavilo napore brojnih znanstvenika, ali i lokalnog stanovništva da se lokalitet u odgovarajućoj mjeri zaštiti i prezentira, posebice kroz projekt Prehistory Adventure.

Nakon izlaganja uslijedila je živa rasprava na temu spašavanja špilje Vindije sa spominjanjem pozitivnih primjera iz europske prakse.

 

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje