Edukativne radionice Kasnohalštatski ratnik

Edukativne radionice Kasnohalštatski ratnik održat će se u sklopu Mobility Action programa koji čini jednu od aktivnosti EU projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Danube’s Archaeological eLandscapes) u subotu 25. 9. 2021. godine. Prva radionica održat će se s početkom u 11 sati,  a druga radionica s početkom u 12.30 sati.

U zajednicama kasnog željeznog doba ratnici su zauzimali poseban položaj u društvenoj hijerarhiji, pa se u arheološkoj literaturi za opis ove skupine često koristi i termin ratnička elita. Pripadnike ratničkih elita različitih, često vrlo udaljenih zajednica, na prostoru od zapadne i srednje Europe preko Apeninskog poluotoka i Balkana sve do Grčke, povezivala je specifična ideologija koja je arheološki dobro posvjedočena.

Defenzivno naoružanje halštatskih ratnika činili su kaciga, oklop, štit i štitnici za potkoljenice, tzv. knemide. Prisustvo ilirske kacige u sisačkom kasnohalštatskom naselju upućuje na postojanje društvenog sloja ratnika. Važan aspekt ratničke opreme željeznog doba činila je i konjska oprema pri čemu su u arheološkim kontekstima pronalaženi njeni različiti elementi: žvale, razvodnici remenja, ukrasne falere i dugmad. 

Temeljem idealne rekonstrukcije i ilustracije kasnohalštatskog ratnika i njegovog konja, sudionici ove radionice izrađuju svoje modele s likovima prethodno izrezanim u šperploči. Na ovaj način, svaki sudionik može naučiti dijelove ratničke opreme, kao i opreme konja te čemu je koji dio služio.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen te od jednom možemo primiti jedan razred. Prije radioničkog rada bit će kratka prezentacija o temi koja se obrađuje.

Želite li da Vaše dijete sudjeluje na jednoj radionici, ljubazno molimo prijavu pošaljete na elektroničku adresu: amz.edukacija@amz.hr . Sudjelovanje na radionici je besplatno.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje