Askosi iz Dalja

U Arheološkom muzeju u Zagrebu čuvaju se i nalazi s nalazišta Dalj, eponimnog nalazišta Daljske grupe rasprostranjene na prostoru srednjeg Podunavlja od kraja kasnog brončanog te starijeg željeznog doba (od kasnog 10. do sredine 6. st. pr. Kr.), koji su u Arheološki muzej pristizali kroz rad muzejskih povjerenika krajem 19. i početkom 20. stoljeća te arheološkim istraživanjima Viktora Hoffilera provedenih 1909. i 1911. u Dalju, na položaju groblja Dalj-Busija.

Među njima posebno se ističe par keramičkih askoia (prikazanih na 3D modelima), odnosno vrčeva za držanje i izlijevanje pića. Askoi, koje možemo datirati u 7. st. pr. Kr., vjerojatno su bili dio seta posuđa za gozbovanje, priloženog u grob nekom bogatom ugledniku iz Dalja. Koncept polaganja setova posuđa za gozbu u grobove elite karakteristika je bogatih ukopa iz vremena starijeg željeznog doba na širokom području Mediterana, Balkana i srednje Europe.

Askoi iz Dalja pripadaju posebnoj grupi južnopanonskih askoia koji se odlikuju ručkama stiliziranim u obliku rogatih životinja, čime je putem prikaza ovnova, vjerojatno naglašeno i njihovo određeno simboličko i religijsko značenje. Osim u Dalju, askoe s ručkama u obliku rogatih životinja nalazimo još i u bogatim grobnim cjelinama na grobljima Kaptol-Čemernica u Požeškoj kotlini te Goričan u Međimurju. No, za razliku od primjeraka iz Kaptola i Goričana crnih poliranih površina, tijelo askosa iz Dalja crvene je boje s još uvijek mjestimice vidljivim tragovima ukrasa: motiva meandra izvedenog crnom bojom.     

 

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje