Zdjela na nozi iz Goričana

Zdjela na nozi crne polirane površine potječe iz razorenog groba u tumulu X na nalazištu Goričan sustavno istraživanog 1979. godine. Datira se u 7 st. pr. Kr. Plitka bikonična zdjela uvučenog ruba ukrašenog horizontalnim fasetiranjem s vanjske strane te s četiri simetrično postavljena bukla na najširim dijelovima trbuha. Zvonasta šuplja noga ukrašena je na središnjem dijelu te pri dnu s četiri horizontalne kanelure.

Keramika od fino pročišćene gline i crne površine pečene u redukcijskoj atmosferi (bez prisutnosti kisika) jedna je od karakteristika starijeg željeznog doba (9. - 4. st. pr. Kr.) na prostoru istočnog halštatskog kruga, dio kojeg je i prostor sjeverne Hrvatske. Takva fina crna keramika, koja nije bila rađena za svakodnevnu uporabu, već za posebne svrhe (u ovom slučaju kao grobna keramika), često je bila polirana do visokog sjaja, a također je mogla biti i grafitirana. Grafitiranje je premazivanje cijele površine posude grafitom, uslijed čega ona dobiva jak metalni sjaj. Smatra se da su se keramičke posude grafitirale kako bi imitirale mnogo skuplje, ekskluzivnije i rjeđe metalno posuđe izrađeno od bronce.

Posjedovanje takvog posuđa, pa i njegovih imitacija u keramici, potvrđivalo je i isticalo visok status njegovog vlasnika. Posuda na nozi (na slici) može se ubrojiti u posebne vrste posuda kojima ne možemo sa sigurnošću odrediti funkciju, ali je sigurno da je pripadala dijelu seta položenog u grob pokojnika kao popudbina za drugi svijet.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje