Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega

Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, među više od četvrt milijuna predmeta, čuva i numizmatičku zbirku konfisciranu od strane režima kvislinške NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

Numizmatičkom analizom dijela zbirke koji obuhvaća antički novac utvrđeno je da zbirka najvjerojatnije potječe iz područja istočnog dijela Savsko-Dravsko-Dunavskog međurječja, koje danas pripada Republici Hrvatskoj. Istovremeno, arhivsko istraživanje rezultiralo je pronalažanjem podataka i donošenjem zaključaka koji se podudaraju s onima dobivenima numizmatičkom analizom.

Moguće su dvije verzije rekonstrukcije okolnosti oduzimanja zbirke: prema vjerojatnijoj varijanti, ona je zaplijenjena u Iseljeničkom i useljeničkom logoru Slavonska Požega tijekom ljeta 1941. godine, no postoji i mogućnost da je oteta nekom lokalnom požeškom kolekcionaru židovske vjere i/ili etničke pripadnosti u gradskoj ispostavi Ustaškog pokreta.

Impresum:

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu

Autor virtualne izložbe: Tomislav Bilić

Stručni suradnici: Miroslav Nađ, Anja Bertol Stipetić

Fotografije: Igor Krajcar

3D virtualna šetnja: Powered by Matterport/Presented by Tornado 360

Platforma virtualne izložbe: Genial.ly

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Foto:
Naličje kovanice cara Aurelijana iz zbirke zaplijenjene u Ustaškom logoru Požega, koja se čuva u AMZ-u (autor fotografije je I. Krajcar)

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje