Virtualni stari Egipat

Virtualni stari Egipat
U povodu obilježavanja 100. obljetnice otkrića Tutankhamonove grobnice

Teme iz starog Egipta oduvijek su privlačile ljude i istraživače, kao što je to bio slučaj s Herodotom i Napoleonom, a ta fascinacija ne prestaje ni u modernim vremenima. Kada je Howard Carter otkrio Tutankhamonovu grobnicu 1922. godine to je potaknulo novi val istraživanja i zainteresiranost javnosti za kulturom starog Egipta, koji popularno nazivamo egiptomanija.

Arheološki muzej u Zagrebu čuva najveću Egipatsku zbirku u Hrvatskoj. 2022. godine pridružujemo se brojnim svjetskim institucijama u obilježavanju stote obljetnice otkrića Tuthankamonove grobnice organizirajući za publiku razne sadržaje poput predavanja stranih i domaćih stručnjaka, niz radionica, tjedan Tutankhamona, te prigodnog digitalnog sadržaja – Virtualni stari Egipat.

S obzirom na to da je Arheološki muzej u Zagrebu još uvijek zatvoren za javnost zbog sanacije oštećenja nastalih u potresu, te Egipatska zbirka nije dostupna javnosti, za publiku organiziramo Virtualni stari Egipat.

U Virtualnom starom Egiptu posjetitelji mogu online posjetiti najzanimljivije i odabrane teme iz staroegipatske civilizacije temeljene na Egipatskoj zbirci, a koje će biti predstavljene putem niza virtualnih soba. Virtualne sobe postepeno ćemo otvarati, a koja soba će biti otvorena odlučivat će upravo publika glasanjem putem društvene mreže Facebook.

Otvorili smo prvu sobu Virtualnog starog Egipta koja je posvećena skarabejima srca, egipatskim amuletima koji su korišteni u kultne svrhe i pripadaju u pogrebnu opremu pokojnika.

Impresum:

Autori virtualne izložbe: Igor Uranić, Porin Šćukanec Rezniček

Fotografije: Igor Krajcar

Platforma virtualne izložbe: Artsteps (https://www.artsteps.com/)

Foto:
Zlatna pogrebna maska mumije Shepenun (I. Krajcar)

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje